Ja som a les portes de Sant Antoni, 17 de gener, una de les festes més estimades i celebrades en el territori de parla catalana. Ara bé, sabeu com se celebra gastronòmicament a Mallorca?
Els foguerons omplen tots els carrers i tothom aprofita la festa per sortir al carrer i torrar en companyia d’amics, veïnats o simplement, nouvinguts amb ganes de descobrir la festa. I què és menja? Doncs llonganissa, xulles, llom i botifarrons. Si ja coneixeu la gastronomia illenca sabreu que els botifarrons són molt especiats, les xulles no són les “xulles valencianes” (molts valencians empren aquesta denominació per a referir-se a les costelles) i les llonganisses són vermelles (estan fetes amb la pasta de la sobrassada però són més primes i llargues). Boníssimes!
A banda de la carn per coure, a Sa Pobla s’elaboren i es mengen les espinagades. Es tracta d’una panada farcida d’espinacs (d’aquí el nom) però també pot dur pèsols, bledes, alls tendres i altres tipus de verdures. L’ingredient protagonista és, indiscutiblement, l’anguila (si és de l’albufera de Mallorca, molt millor). La gràcia de l’espinagada és que sigui molt coenta. Per cert, si no sou massa amants de l’anguila, hi ha l’opció de tastar la de llom amb col. També és espectacular!
I quin és el millor companatge per a tot aquest tiberi? Doncs les ximbombades, les gloses, les xeremies i el ball de bot. Us asseguro que gaudir d’una bona llonganissa torrada la revetlla de Sant Antoni amb el so de la ximbomba i les gloses picants és una experiència única. Ara sí, amb l’ajuda de Sant Antoni, us animeu a menjar-vos el dimoni?
Mireia Barquet – Atotallengua.wordpress.com
Tweet |