El xató és un plat tradicional de la cuina catalana, originari de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.
L’origen del mot “xató”, prové del món del vi. Quant els primers vins de la collita estaven a punt per ser tastats, s’aixetonava la bóta, és a dir s’hi posava una aixeta per a què sortís el vi.
Aquesta festa del vi nou s’acompanyava amb ingredients salats com el peix (tonyina, bacallà dessalat o seitons) i fulles de verdura de la temporada d’hivern com l’escarola, i tot amanit amb una salsa especial. Aquests esdevindran els ingredients principals del plat.
Des del 1997 té lloc la Ruta del Xató, que comença cap a mitjans de novembre i s’allarga fins l’abril, que té per objectiu popularitzar aquest plat i donar-lo a conèixer juntament amb el valor afegit dels atractius turístics que ofereixen les diferents poblacions promotores de la Ruta del Xató: Sitges, El Vendrell, Calafell, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès.
Cada població celebra la seva tradicional xatonada, que inclou diverses activitats com degustació del plat, passant per concursos de mestres xatonaires i mercats de tot tipus.
El proper diumenge 4 de març té lloc a Calafell la darrera xatonada popular de la temporada.
font imatge flickr
Tweet |
Etiquetes: bacallà, cuina, gastronomia, productes catalans, Ruta del Xató, salsa, seitons, tonyina, tradicionals, Xató, xatonada