Fideuà

12 abril 2013


La fideuada o fideuà és un plat de Gandia, població de la comarca de la Safor, que anualment celebra un concurs en honor seu.
La fideuà es pot fer de diverses maneres, en cassola o en paella o paelló, que és actualment la més difosa.
No s’ha de confondre amb el rossejat de fideus, com solen fer els restaurants catalans.
Amb uns ingredients de qualitat us sortirà una fideuà excel·lent.

Ingredients:
-400 gr de fideus del número 1 o 2 de pastes Sanmartí (100 gr per persona)
-1 sípia gran
-1/2 kg de llagostins pelats
-1 litre de fumet o brou de peix
-1 all
-1 tomàquet ratllat
-1 ceba
– oli, sal i un pessic de sucre.
-1l de

Preparació
Posem oli a foc lent a la paella i hi tirem un all pelat sencer. Un cop l’all s’hagi enrossit, el treiem i amb l’oli ben calent tirem els fideus a la paella. Els anem rementant fins que quedin rossos. Un cop fet això els traiem del foc i els reservem. A part, agafem la paella per fer la fideuà i fem un sofregit amb la ceba i el tomàquet. Ho rectifiquem de sal i sucre (per treure l’acidesa del tomàquet). Un cop fet el sofregit afegim la sípia tallada a trossets, ho deixem coure uns minuts tot remenant i hi afegim els llagostins. Quan estigui tot cuit afegim els fideus que teniem apartats. Ho barregem tot i hi tirem el brou de peix. Abaixem el foc i esperem que els fideus absorbeixin el fumet. Un cop ja no hi hagi suc, es posa la paella al forn a gratinar uns dos o tres minuts per tal que els fideus quedin secs i drets, aquests han de quedar amarats de tot el gust del peix i marisc


Resultats del concurs Lactium de Vic 2013

04 abril 2013


El passat 23 i 24 de març va tenir lloc el 5è Concurs de Formatges artesans Lactium a Vic. El concurs estava dividit en les següents categories: formatges frescos, formatges de pasta tova, formatges de pasta semidura o dura, formatges blaus i iogurts.

Els guardonats del concurs per aquest 2013 han estat els següents:

1) Categoria Formatges Frescos
Lactium Or: Formatge fresc de cabra, formatgeria Granja Armengol.
Lactium Plata: Mató de vaca 100 grams, formatgeria Granja Armengol.
Lactium Bronze: Mató de vaca 2 Kg, formatgeria Granja Armengol.

2) Categoria Formatges de pasta tova
2.1 Formatges Pasta tova vaca
Menció especial al formatge Gebrat d’Obaga, Formatgeria Mas d’Eroles.

2.2 Formatges de pasta tova de cabra
Lactium Or: Petit Cendrat de Mas Rovira, Formatgeria Mas Rovira.
Lactium Plata: Cuirol al Pebre, Formatgeria Cuirols.
Lactium Bronze: Petit Rodó de Mas Rovira, Formatgeria Mas Rovira.

2.3 Formatges de pasta tova d’ovella
Lactium Or: Puit Blanc de Formatgeria Valette
Lactium Plata: Panical Blanc de Formatgeria Taüll
Lactium Bronze: Puit Rústic de Formatgeria Valette

3) Categoria Formatges de pasta dura
3.1 Formatges de pasta dura de vaca entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or: Don Crisanto de Queixeria Crisanto SAT
Lactium Plata: Ros de Ratafia de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Bronze: Jersey Stratus de Formatgeria Finca de Uga

3.2 Formatges de pasta dura de cabra entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or: Formatge de cabra Betara de Formatges Betara
Lactium Plata:Formatge Cabra Fines Herbes de Formatges Mas Garet
Lactium Bronze: Queso semicurado Doñana de Quesos de Doñana

3.3Formatges de pasta dura d’ovella entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or:Pla d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Plata: Formatge Vall de Meranges (semicurat) de la Form.Vall de Meranges
Lactium Bronze: Tierno de Guara de Quesos de Guara

3.4 Formatges de pasta dura de vaca amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: Ermesenda d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Plata: Maó de 10 mesos de Formatgeria Hijos de Quintana
Lactium Bronze: Madurat de Formatgeria Mogent

3.5 Formatges de pasta dura de cabra amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: La Flor de Guara de Formatgeria Quesos de Guara
Lactium Plata: Alegranza de Formatgeria Finca de Uga
Lactium Bronze: El Garet Gran de Formatgeria Mas Garet

3.6 Formatges de pasta dura d’ovella amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: Queso Manchego Artesano de Formatgeria Pago de la Jaraba
Lactium Plata: Pur du Brebis de Fromagerie du Pays d’Aramits
Lactium Bronze: Idiazabal Gordoan de Formatgeria Felix Etxezarreta
Menció Especial per la seva qualitat a: Idiazabal La Leze

4) Categoria Formatges elaborats amb herbacol
Menció especial al formatge Flor de la Dehesa Formatgeria Borfran SLL

5) Categoria Formatges blaus
Menció especial al formatge Blau del Nèt Formatges Camps

6) Categoria Iogurts Artesans
Lactium Or: Iogurt Natural Casa Sibilló
Lactium Plata: Iogurt Natural Germans Comas
Lactium Bronze: Iogurt Natural La Reula

PREMIS ESPECIALS

MILLOR FORMATGE CATALÀ DEL 2013
Formatge Blau del Nèt de Formatges Camps

MILLOR IOGURT CATALÀ DEL 2013
Iogurt Natural Casa Sibilló


Sípia amb pèsols

27 març 2013

INGREDIENTS (per a 4 persones):

– 600 gr de sípia
– 250 gr de pèsols desgranats
– 2 tomàquets
– 2 grans d´all
– Vi blanc
Brou de peix o aigua
– Oli d´oliva
– Sal

Per la picada:
– Un grapadet d´ametlles torrades
– 20 gr de pa fregit
– 10 gr de xocolata negra

Netegem la sípia i la tallem a trossos no massa grossos. En una cassola rossegem els alls en oli d´oliva i els retirem. En el mateix oli hi fregim la sípia durant uns minuts. Tot seguit hi sofregim el tomàquet ratllat i hi afegim un raig de vi blanc, que deixarem reduir. Hi aboquem aigua o brou suau de peix i, quan arrenqui el bull, hi posem els pèsols, que courem a foc lent. Un parell de minuts abans d´acabar la cocció hi posem la picada i tastem per si cal rectificar de sal.

Font foto: Flickr


Els pèsols

26 març 2013


Els pèsols són el fruit d´una planta, la pesolera, de la família de les lleguminoses. La part que mengem, en la majoria de les varietats, són les llavors que contenen les tavelles. L´aspecte i la mida són variables, amb coloracions que van des del verdós clar fins al marró i pells de tacte llis o rugós.

Als Països Catalans el pèsol és conreat arreu, tot i que el Maresme, el Baix Camp i comarques de la Catalunya Central són les zones de major presència. Pel que fa a les varietats, aquestes són diverses amb una certa preferència per la floreta, la garrofal, la negret i la de ganxo.

Aspectes nutricionals

Els pèsols, tot i tractar-se de llegums, comparteixen alguns aspectes de caracterització nutricional amb les verdures i hortalisses. Contenen proteïnes, hidrats de carboni i un contingut considerable en fibra. A nivell de micronutrients, destaquen els continguts de vitamina C, tiamina, àcid fòlic, ferro i magnesi. Això fa que es tracti d´un aliment aconsellable en situacions de desànim, sensació de manca d´energia, estrès i anèmia.

Gastronomia

Els pèsols es poden comprar frescos, congelats o en conserva. Quan són frescos els podem trobar amb la tavella o bé ja desgranats. Cal tenir present que 1 kg de pèsols desgranats equival a 2 o 3 kg sense esclovellar. Desgranar-los és una activitat simple que fins no fa gaire temps es feia habitualment a les cases. A més, hi poden participar els infants i alhora que ajuden es diverteixen i es familiaritzen amb els aliments, fet molt recomanable des del vessant de l´educació alimentària. Per ser ben frescos, l´interior de la tavella hem de trobar-la ferm i amb una certa humitat.

A l´hora de cuinar-los les opcions són moltes. Quan són ben tendres, algunes varietats tenen una dolçor que els fa bons per menjar crus amb una bona amanida i un raig d´oli d´oliva verge. Si es couen, bullits o fregits, els podrem preparar en crema, sopa, truita, guisats,… Sense oblidar que sempre seran una bona guarnició per a carns, peixos i plats de fons en general.

Màrius Fuertes i Mateu

Font foto: Flickr


Lactium Vic – Mostra de formatges i vins

21 març 2013


Aquest cap de setmana 23 i 24 de març té lloc la Fira Lactium a a Vic, una punt de trobada dels productors i elaboradors del món del formatge a nivell nacional i en el qual també lloc el 5è Concurs de Formatges Artesans Lactium.

Dissabte té lloc aquest concurs, dividit en 5 categories (formatges frescos, formatges de pasta tova, formatges de pasta semidura o dura, formatges blaus i iogurts), en què es dona el premi al Millor Formatge Artesà Català 2013 triat d’entre els formatges catalans millor classificats de cada categoria.

El 2009 i 2010 diversos formatges de la formatgeria Mas d’Eroles, a l’Alt Urgell, han estat guardonats en aquest concurs.

D’entre les altres activitats de la fira també destaquem: Degustacions i Mercat de formatges i vins de difrents DO catalanes, on es podrà comprar i degustar aquests productes, Concurs popular de formatges, xerrades, Sopar Maridatge de caves i formatges a càrrec de l’expert en formatges Oriol Urgell, l’enòleg Enric Bartra i la sommelier Meritxell Falguerasi, presentacions de llibres, tallers i música en directe.

Fira Lactium Vic 2013
23 i 24 de març
Entrada gratuïta
9 a 21.30 h
Plaça de la Catedral i altres indrets
Per a més informació: Programa de la Fira

Distribució de productes catalans i artesans

20 març 2013

Tastets, a banda de vendre per internet (www.tastets.cat) a particulars, també fem distribució dels nostres productes a establiments del canal HORECA, com bars, restaurants, botigues, forns, etc.

Si disposeu d’algun d’aquests establiments i voleu tenir productes gourmet, des de Tastets us oferim la nostra gamma de productes catalans, artesans i de qualitat, que per la seva alta exclusivitat, us permetrà fer ofertes molt diferenciades de la competència.

Actualment, el nostre catàleg supera les 300 referències, distribuïdes en 12 famílies de productes i en una exclusiva carta de vins de diferents Denominacions d’Origen dels Països Catalans.

Des de Tastets us oferim productes de diferents proveïdors però amb l’avantatge que només heu de contactar amb nosaltres, reduïnt el temps de gestions administratives com per exemple a l’hora de fer comandes.
A banda, per la seva qualitat, els nostres productes tenen un preu molt competitiu.

Si esteu interessats en rebre més informació només cal que ens envieu un correu-e a distribucio@tastets.cat o truqueu al 93 297 90 08.


Fira de l’Embotit d’Olot

15 març 2013


El proper cap de setmana 16 i 17 de març es duu a terme a Olot la 12a Fira de l’Embotit, on durant dos dies s’organitzen activitats relacionades amb la matança del porc a la Garrotxa.

Algunes de les activitats que podreu gaudir són: tast de cerveses i embotits catalans, degustacions gratuïtes d’embotit, botifarrada popular, actuacions castelleres, ball del Porc i del Xai, tast de formatges catalans amb vins de l’Empordà i activitats per a la mainada, entre moltes d’altres.

Enguany, destaca també la participació del formatge idiazábal del País Basc com a convidat i un espai de venda d’olis artesans.

Fira de l’Embotit d’Olot 2013
16 i 17 de març
Passeig d’en Blay (Firal) d’Olot.
Per a més informació: Programa de la Fira

Flaó

14 març 2013


Els flaons (mot català i occità de la mateixa arrel que el flam) són uns dolços molt antics, que es fan arreu dels Països Catalans (de l’Empordà a Morella, passant per Menorca, on es menja tradicionalment per Setmana Santa).

Ingredients:
Massa:
250 g de farina (o la que admeti)
el mateix pes d’aigua
el mateix pes d’oli
15 g de matafaluga
1 copeta d’anís
Farciment:
500 g de formatge fresc
4 ous
250 g de sucre
fulles de menta

Elaboració:
Feu una pasta amb la farina, l’oli i l’aigua; afegiu-hi la copeta d’anís i la matafaluga; ha de quedar ben dura. deixeu-la reposar. bateu els ous en un bol i barregeu-hi el formatge, aixafant-ho amb una forquilla, i el sucre (en podeu guardar una mica). Afegiu-hi una fulla de menta picada. Esteneu la massa en un motlle pla i rodó i feu-hi una vora amb els dits. Poseu-hi el farcit i feu-ho coure a forn baix, prèviament escalfat, durant uns 30 minuts. Decoreu-ho amb unes fulles de menta. Quan sigui cuit, hi afegiu una mica de sucre. Serviu-lo tebi o fred.

Els flaons també es poden fer en tamany petit, amb la mateixa forma que els pastissets.

Recepta extreta del llibre: Catalunya per sucar-hi pa, Jaume Fàbrega.

Font foto: Flickr


És temps de calçotades

06 març 2013


Ja hem estrenat la temporada de les calçotades i els amants d’aquests ceballot han començat a gaudir d’aquest plaer. Però a tot el territori de parla catalana es coneix aquesta delícia socarrada?

És difícil explicar com és un calçot a algú que no n’hagi vist mai cap. És una ceba tendra més llarga? És un all tendre més gruixut? Per què s’anomenen així? D’on són originaris? I com definiríeu el gust? L’única manera de descobrir-ho és tastant-ne.

L’altra gran protagonista de les calçotades és la salsa. Hi ha qui fa servir romesco però d’altres en fan servir una d’específica anomenada “salvitxada“. Però estem parlant de la mateixa salsa? Estan fetes amb els mateixos ingredients? Per cert, és la mateixa salsa que es fa servir a les xatonades? Hi ha moltes opinions diferents però el més important és que la salsa, sigui la que sigui, és la que ens permet mostrar l’habilitat a l’hora de tastar els calçots amb dignitat. Algú ha estat capaç de menjar-ne sense embrutar-se amb el regalim? Qui no acabat amb els dits i part de la cara negres?

Però els calçots són tan sols la primera part del tiberi. Quan ja ens hem quedat ben tips, toca acabar d’omplir la panxa amb el bo i millor de les carns i els embotits de cada zona: xulles, botifarres, llonganisses, xoriços…I tot sucat amb allioli, és clar. És impossible quedar-se amb gana!

Si enguany encara no heu celebrat cap calçotada, encara hi sou a temps. No us perdeu l’oportunitat de compartir un àpat saborós, complert i nostrat visqueu on visqueu!

Bon profit!

Mireia Barquet – Atotallengua.wordpress.com


Barcelona Beer Festival

03 març 2013


El proper cap de setmana té lloc la segona edició del festival de cervesa artesana, el Barcelona Beer festival. L’eix principal del festival serà una gran barra de 50 tiradors, on es podran degustar més de 300 cerveses artesanes, tant cerveses del país com convidades de fora.

També hi haurà una àmplia oferta en gastronomia, que es podrà combinar adequadament amb cada tipus de cervesa, promovent així una cultura gastronòmica en que el menjar i la beguda es combinen com un tot.

Hi haurà altres activitats com tastos, conferències i taules rodones, com per exemple un taller de maridatges dirigit per en Toni i n’Edgar del Racó del Cesc, on s’aprendran les possibilitats de la cervesa i els seus maridatges.

El BBF aquest any canvia d’ubicació. Gràcies a l’èxit de l’edició de l’any passat i per donar més possibilitats a tothom de participar-hi, es celebrarà en un espai molt més gran com és la Cúpula del centre comercial de les Arenas.

Barcelona Beer Festival 2013
8,9 i 10 de març

Centre comercial Las Arenas – Pl. Espanya
Horari: divendres de les 14:00 a les 23:00 –dissabte de les 11:00 a les 23:00 – Diumenge de les 11:00 a les 21:00
Preus degustacions (el festival funciona amb una moneda pròpia per l’adquisició de begudes i menjar):
Pack 1: Got + guia + 7 monedes – 10€
Pack 2: 5 monedes – 5€
Pack 3: 10 monedes – 10€

Per a més informació: www.barcelonabeerfestival.com