Nova cervesa Almogàver Blat

04 juliol 2012

Almogàver Blat

Cerveses Almogàver ha tret recentment al mercat una nova cervesa: l’Almogàver Blat, una cervesa elaborada al 100% amb ingredients ecològics, d’estil Organic Wheat Ale.

L’Almogàver Blat és una cervesa molt refrescant, primaveral, i molt recomanable per a acompanyar l’aperitiu i plats lleugers.

Els llúpols utilitzats (Challenger, Hallertau Tradition i Nelson Sauvine) li confereixen caràcter i la justa dosi d’amargor permetent alliberar totes les aromes i els sabors dels malts (blat, ordi i flocs de civada) i el llevat. El seu gust és refinat i, alhora, una reivindicació del més bàsic; el blat i el pa.

Blat és una cervesa excepcional que reivindica la tornada als orígens, a l’essència i a la qualitat de la matèria primera.

Ja la podeu trobar al nostre web!


Anxoves arrebossades

27 juny 2012

anxoves arrebossades

Ingredients:
-4 o 5 anxoves fresques per persona
-Un parell d´ous
-Farina de pa torrat

Una manera diferent de menjar anxova. Comprades fresques a plaça les netejarem treient-ne el cap i la tripa, les obrirem per desespinar-les i en deixarem la cua com a únic punt d´unió entre les dues meitats.

Passem les anxoves primer per ou batut i després per la farina de pa torrat. Podem tenir-les preparades una estona abans o bé fer-les el mateix moment abans de coure-les. Escalfem un dit d´oli d´oliva en una paella fins que sigui ben calent, però sense que fumi. Hi anem posant les anxoves girant-les al cap de no més de vint-i-cinc o trenta segons perquè no es cremin i, just quan quedin rosses les posem damunt un paper absorbent per eliminar l´excés d´oli.

Quan estiguin totes cuites ja poden anar a taula. Ha de ser un plat fet i menjat per assaborir la cremositat del peix i el cruixent de l´arrebossat. Podem acompanyar l´anxova amb unes llesques de pa amb tomàquet i una amanida de tomàquet de Montserrat o de cor de bou amb ceba i quatre olives. I per beure hi anirà bé, per exemple, un vi negre jove una mica fresquet, diguem entre 10 i 12 ºC. Al bon temps és un berenar-sopar saludable, de temporada, fet amb producte de proximitat i molt saborós.

Els mesos d´estiu és quan la trobarem més gustosa, com passa amb gairebé tot el peix blau. Una altra opció és preparar sardines de la mateixa manera.


Taller de Begudes de la Terra

22 juny 2012

begudes de la terra

El proper dijous 28 de juny, a les 19.30h organitzem a la nostra Aula de Tast un Taller de Begudes de la Terra.

En aquest taller es donaran a conèixer els combinats tradicionals (com el Burret, el Manelic, la Pomada, l’Aigua de València, etc ) i altres licors tradicionals que es fan arreu dels Països Catalans, la seva història, la seva elaboració i les seves festes associades.

És un taller gratuït, les places són limitades. Cal reservar trucant al 92 297 90 08 o enviar un correu-e a info@tastets.cat.

Aprofitant l’avinentesa també us volem donar a conèixer la nova web: www.begudesdelaterra.cat, una iniciativa entre Tastets i Sarau i més, que vol donar a conèixer i fomentar les begudes tradicionals catalanes.


Pomada, la beguda tradicional de Menorca

19 juny 2012

pomada

La Pomada és un combinat de gin i llimonada, tradicional de Menorca i típic de les festes de Sant Joan que es celebren a Ciutadella.

El gin Xoriguer és una marca de ginebra menorquina, aquesta té els seus orígens en l’època de dominació britànica de l’illa, al segle XVIII. Els mariners i soldats demanaven de beure el gin, molt de moda en aquella època al seu país.
A Menorca no es coneixia aquest aiguardent i de seguida uns artesans van idear la manera de fer-lo amb baies de ginebró i alcohol.

El gin, al llarg dels segles XVIII i XIX es va anar consolidant com a beguda popular i es va fer inseparable de tot esdeveniment remarcable, tan familiar com públic, com les festes de Sant Joan.

Els orígens de les Festes de Sant Joan de Ciutadella és remunten a segles enrere, entorn a l’ermita de Sant Joan d’Artrutx, avui coneguda com Sant Joan de Missa.
Les festes comencen el diumenge abans de Sant Joan, el Diumenge des Be, en que una comitiva recorre la ciutat, encapçalada per s’Homo des Be: un home que representa Sant Joan Baptista, vestit amb pells de be, amb creus pintades als peus i braços i carregat amb un anyell viu.
Passat el diumenge des Be, la festa es reprèn el dissabte de Sant Joan, en què els genets i els seus cavalls esdevenen els protagonistes de la festa.
El dia de Sant Joan tenen lloc els jocs de ‘s’Ensortilla‘, de ‘Ses Carotes’ i de ‘Córrer Abraçats’, enmig de tota la munió de gent que els espera amb emoció.


Tast de caves

14 juny 2012

tast de cava

El proper dijous 21 de juny a les 19.30, organitzem a la nostra Aula un Tast de Caves artesans i de qualitat. A banda del tast pròpiament dit es donaran a conèixer aspectes com les varietats de raïm, el degollament, el període d´envelliment a la mateixa ampolla. Tot complementat amb els millors consells gastronòmics per a refredar-los, servir-los i treure´n el millor rendiment.

Els caves que es tastaran seran els següents: cava Pagès Entrena Brut Jove, el cava MC Mas Candí, el cava Privat Reserva Brut Nature, el cava Rosat Pagès Entrena i el cava Reserva Familiar Sabaté i Coca.

Tastets obsequiarà als assistents amb una ampolla de cava, per celebrar la revetlla de Sant Joan.

Cal reservar plaça trucant al 93 297 90 08 o enviant un correu-e a info@tastets.cat.

El preu és de 28€ (amb descompte de 3€ per persona si porteu un acompanyant)

Per a més informació:
. www.tastets.cat/aula-de-tast
. Esdeveniment al facebook
. Programa en PDF

Photo: Bernat Casero


Les anxoves

12 juny 2012

anxoves

En sentit estricte quan parlem de l´anxova ho estem fent del seitó preparat en salaó.
En qualsevol cas, però, parlar del seitó, de l´anxova o de l´aladroc (al País Valencià) és fer-ho del mateix peix que tots coneixem d´una o altra manera. La tècnica de salar els aliments per a poder conservar-los un temps perllongat fou introduïda a casa nostra per les colònies gregues i perfeccionada posteriorment pels pobles omans. Es tracta, doncs, d´un sistema de preparació certament antic.

Juntament amb la sardina l´anxova és l´espècie amb més captures al litoral català. El seu aspecte és tant popular com curiós si ens hi fixem una mica. Els individus tenen l´esquena fosca per evitar ser vistos pels ocells, tonalitat que es va degradant quan es desplaça cap el ventre que es veu argentat, confonent-se amb el color de la superfície de l´aigua des del fons del mar. Una de les diferències principals entre el peix blau, com el seitó, i el blanc és el contingut en greix a nivell muscular. Mentre que el peix blanc és sedentari i s´alimenta d´allò que té a la vora, el blau es desplaça llargues distàncies per trobar aliment i les reserves de greix són d´una utilitat del tot necessària.
Precisament aquest contingut en greixos és un dels aspectes determinants a l´hora de convertir el peix blau en una menja sana, versàtil i molt saborosa.

Aspectes nutricionals

Com a peix blau l´anxova és rica en greixos i àcids grassos molt recomanables a nivell nutricional per a totes les edats. Aquestes substàncies ajuden a controlar els nivells de colesterol i a prevenir la formació de qualls a les artèries. A més el peix blau presenta efectes antioxidants i ofereix una proteïna d´alt valor biològic i fàcil digestió. A nivell de micronutrients aporta iode, fòsfor, sodi, potassi i ferro, a banda de vitamines A, D i
E, amb bons efectes a nivell de la pell i en la fixació del calci als ossos. Consumir-ne un parell de cops per setmana és del tot recomanable. Quan és preparat en salaó cal moderar-ne el seu consum, sobretot en el cas de les persones hipertenses.

Gastronomia

L´anxova o seitó és un peix especialment agraït a la cuina i extremadament saborós a taula. Durant la primavera i principis de l´estiu el peix blau es troba en plena temporada amb un contingut en greixos òptim que li confereix el seu millor sabor. Si prenem les anxoves en salaó caldrà que les desespinem i rentem sota el raig d´aigua de l´aixeta per eliminar-ne l´excés de sal. En deixarem solament els filets i els amanirem amb un bon raig d´oli d´oliva verge.

Probablement, conservades en sal, o en sal i pebre com fan en alguns indrets, és com més es coneixen tot i que també comprades fresques al mercat es poden preparar de diverses maneres, ja sigui amb un arròs a la cassola, en escabetx o arrebossades.
Sense cap mena de dubte es tracta d´un gran producte per tot l´any, molt apte per a berenars-sopars de primavera.

Màrius Fuertes i Mateu

Els filets d’anxova al web de Tastets, aquest mes aprofiteu el descompte.

font imatge flickr


Tast de Cerveses artesanals

08 juny 2012

tast de cerveces artesanals

El proper dijous 14 de juny, a les 19.30 h tindrà lloc a l’Aula de Tastets un Tast de Cerveses Artesanals.

En aquest tast es donaran a conèixer els diferents estils d’elaboració, la història del producte i la seva evolució fins a l’actualitat.
Es tastaran cerveses de diferents estils i diferents elaboradors.

Es donarà un dossier amb tota la informació sobre la cervesa a tots els assistents. Les places són limitades. Preu: 25 €.
Si porteu un acompanyant us oferim un descompte de 3€ per persona.

L’Aula de Tastets es troba al C. Violant d’Hongria 34-36, baixos de Barcelona.
Per inscriure-us només cal que ens envieu un correu-e a info@tastets.cat o ens truqueu al 93 297 90 08

Per a més informació:
. www.tastets.cat/aula-de-tast
. Esdeveniment al facebook
. Programa en PDF


Activitats a l’Aula de Tast

06 juny 2012

Aula de tast

Aquest mes de juny, iniciem a la nostra Aula de Tast la programació de diversos tastos i tallers, oberts al nostres clients i públic en general.

Tots aquests tastos i tallers es faran un cop a la setmana, els dijous a les 19:30 h.

El primer tast serà dijous vinent 14 de juny, i consistirà en un Tast de Cerveses artesanals. El seu preu és de 25€.

Més endavant hi haurà un Tast de caves i un curs d’Iniciació al Tast de Vins, a més de dos tallers, un de Begudes de la Terra i un altre sobre Productes de temporada i proximitat.

Per inscriure-us només cal que ens envieu un correu-e a info@tastets.cat o ens truqueu al 93 297 90 08.
Les places són limitades.

Promocions

-Si porteu un acompanyant, tindreu un descompte de 3€ en el preu del tast per persona.
-Si us inscriviu a dos tastos el preu total és de 48 €.
-Si us inscriviu a tres tastsos el preu total és de 75 €

Per a més informació: www.tastets.cat/aula-de-tast

Programa en PDF


A Vilanova i la Geltrú és “Temps de Vi”

31 maig 2012

temps de vi

Aquest divendres 1 de juny té lloc a Vilanova i la Geltrú la Fira Temps de Vi, un espai que pretén promoure els vins fets a casa nostra, amb presència de vins de la majoria de les Denominacions d’Origen de Catalunya, i que s’allarga fins diumenge 3 de juny.

L’espai firal consta de 6000 metres quadrats, amb una carpa on es faran tastos i maridatges, i un altre espai destinat a actuacions musicals i zones de consum. Al llarg de la plaça de les Neus, la rambla Principal i la plaça de la Vila es podran trobar un total de 38 estands.

Paral·lelament, Temps de Vi comptarà amb un acte estrella: tastos a alta mar. Donada la situació costanera del municipi, es podran fer tastos dalt d’un vaixell.

La fira serà inaugurada aquest divendres a les 6 de la tarda pel prestigiós somelier del restaurant El Bulli, David Seijas.

Per a més informació: www.vilanova.cat


Truita d’espàrrecs

24 maig 2012

truita

Ara és temps d´espàrrecs i sortir a buscar-los és tot un plaer. Tant si anem a collir-los com si els comprem a mercat, al ser un producte de temporada paga la pena aprofitar la primavera per gaudir-ne.

Ingredients:
2 ous per persona
1 manat d´espàrrecs de marge
Un polsim de sal (opcional)

Preparació:
Trencarem els espàrrecs collits el mateix dia a trossos d´uns tres dits. La part que ja no es trenca fàcilment i amb un soroll sec cal rebutjar-la. Els saltegem en una paella amb una mica d´oli d´oliva.
Seguidament hi aboquem els ous, opcionalment amb una mica de sal, lleugerament batuts procurant que no hi hagi massa oli però que estigui a bona temperatura.
Amb el foc baix farem una truita rodona que deixarem una miqueta crua de l´interior.

I cap a taula. Amb una llesca de pa rodó de pagès sucat amb tomàquet i un raig d´oli d´oliva verge n´hi haurà prou per acompanyar la truita.
Bé, sense oblidar la cervesa que més ens vingui de gust.
Un plat tan senzill com sublim.

font imatge flickr