Arxiu per la categoría: ‘Formatges’

Tast Especial Formatges

dimarts, 11 octubre 2016


Tastets i VilaWeb organitzen aquest mes d’octubre un cicle de tasts per descobrir més sobre la gastronomia del nostre país.
Després del primer tast de productes de l’Empordà, el dijous 20 d’octubre, tindrà lloc un tast Especial de Formatges:

N’ets un fanàtic i t’agradaria tastar formatges artesans catalans tot aprenent a fer una bona taula de formatges o ets dels que t’agraden els formatges, però davant d’un mostrador ple no et decideixes i acabes comprant l’emmental, creient que és gruyère més econòmic?

Doncs en aquest Especial ens endinsarem en el món dels formatges fent una introducció a les diferents formes d’elaboració i classificació dels formatges segons els tipus de llet, de pasta, de maduració i curació i parlarem de les seves propietats nutritives i organolèptiques.

Seguidament us explicarem com elaborar una taula de formatges, com presentar-los a taula, en quin moment, com tallar-los, per quin ordre menjar-los, amb què els podem acompanyar i maridar.

Per a què tot ens quedi més clar tastarem formatges catalans artesans i també acompanyaments apropiats com confitures o vins.

Tast Especial Formatges I
Data: Dijous 20 d’octubre, a les 19.30h
Lloc:Vilaweb. C.Ferlandina 43, baixos. Barcelona
Preu: 18€ per a socis de Vilaweb i clients de Tastets i 23€ per a no socis
Cal reservar plaça trucant al 93 297 90 08.

Com degustar un bon formatge

dimecres, 22 octubre 2014


Consells per degustar un bon formatge:

1r- Prendre’l a la temperatura adequada, normalment de 18º a 20 ºC.
2n- Olorar abans de menjar-lo, diferenciant l’escorça de l’interior.
3r- Mastegar lentament; per apreciar els matisos cal distribuir el formatge per tots els racons de la boca.
4t- Una vegada ingerit, esperar a percebre el retrogust final.
5è- Prendre altres aliments entre un formatge i un altre; uns complementen el gust (raïm, pomes, codony, melmelades, mel de bosc), altres els neutralitzen (pa, vi i aigua).

Conservació del formatge

El bon formatge, com el vi, cal mimar-lo. Perquè el formatge no s’esquerdi ni ressequi és convenient embolicar en un drap lleugerament humit i guardar-lo a la part baixa (menys freda) de la nevera. Un celler és el lloc ideal però és difícil aconseguir un lloc amb 85-90% d’humitat i de 10 a 14º C de temperatura.
És convenient treure’l un parell d’hores abans perquè es temperi i poder degustar en les seves òptimes qualitats.

Per tallar el formatge de manera que no quedi enganxat al ganivet, un truc és escalfar el ganivet passant-lo sota aigua ben calenta.

Font: Formatges de Catí

Tast de Formatges artesans

dijous, 06 juny 2013


Us convidem el proper dijous 13 de juny, al Tast de formatges dels Països Catalans a l’Espai de Vilaweb.

Amb aquest taller de tast volem apropar als amants dels bons formatges a la gran varietat de tipus de formatges que avui s’elaboren a casa nostra. De pasta tova o bé dura, més joves o curats, dels tipus més tradicionals als més innovadors. També s’exposaran tots els consells pràctics per a preparar i gaudir d’una bona taula de formatges. Com conservar-los, com tallar-los i en quin ordre tastar-los són els tres primers consells a descobrir.
Es tastaran 10 formatges diferents de vaca, ovella i cabra elaborats arreu del país (Morella, Catí, Ciutadella. Adrall, Sort i Clua de Meià) acompanyats de vi blanc i vi negre jove segons s’escaigui més al tipus de formatge.

Aquest tast anirà a càrrec de Màrius Fuertes, enòleg i especialista en anàlisi sensorial alimentaria.

Les places són limitades, per això cal reservar plaça amb antelació enviant un correu-e a info@tastets.cat o trucant al 93 297 90 08. Teniu temps fins el dimarts dia 11. El tast es pagarà el mateix dia del tast.

Tast de formatges
Dia: Dijous 13 de juny de 2013
Hora: 20.15 h del vespre. Durada: 90′ aprox.
Lloc: seu de Vilaweb C. Ferlandina 43 baixos,Barcelona.
Preu: 15 € (públic general)
Preu amics de Tastets i membres de més Vilaweb: 6 €
Tots els clients i amics de Tastets al facebook gaudiran del preu especial de 6 €.

Resultats del concurs Lactium de Vic 2013

dijous, 04 abril 2013


El passat 23 i 24 de març va tenir lloc el 5è Concurs de Formatges artesans Lactium a Vic. El concurs estava dividit en les següents categories: formatges frescos, formatges de pasta tova, formatges de pasta semidura o dura, formatges blaus i iogurts.

Els guardonats del concurs per aquest 2013 han estat els següents:

1) Categoria Formatges Frescos
Lactium Or: Formatge fresc de cabra, formatgeria Granja Armengol.
Lactium Plata: Mató de vaca 100 grams, formatgeria Granja Armengol.
Lactium Bronze: Mató de vaca 2 Kg, formatgeria Granja Armengol.

2) Categoria Formatges de pasta tova
2.1 Formatges Pasta tova vaca
Menció especial al formatge Gebrat d’Obaga, Formatgeria Mas d’Eroles.

2.2 Formatges de pasta tova de cabra
Lactium Or: Petit Cendrat de Mas Rovira, Formatgeria Mas Rovira.
Lactium Plata: Cuirol al Pebre, Formatgeria Cuirols.
Lactium Bronze: Petit Rodó de Mas Rovira, Formatgeria Mas Rovira.

2.3 Formatges de pasta tova d’ovella
Lactium Or: Puit Blanc de Formatgeria Valette
Lactium Plata: Panical Blanc de Formatgeria Taüll
Lactium Bronze: Puit Rústic de Formatgeria Valette

3) Categoria Formatges de pasta dura
3.1 Formatges de pasta dura de vaca entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or: Don Crisanto de Queixeria Crisanto SAT
Lactium Plata: Ros de Ratafia de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Bronze: Jersey Stratus de Formatgeria Finca de Uga

3.2 Formatges de pasta dura de cabra entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or: Formatge de cabra Betara de Formatges Betara
Lactium Plata:Formatge Cabra Fines Herbes de Formatges Mas Garet
Lactium Bronze: Queso semicurado Doñana de Quesos de Doñana

3.3Formatges de pasta dura d’ovella entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or:Pla d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Plata: Formatge Vall de Meranges (semicurat) de la Form.Vall de Meranges
Lactium Bronze: Tierno de Guara de Quesos de Guara

3.4 Formatges de pasta dura de vaca amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: Ermesenda d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Plata: Maó de 10 mesos de Formatgeria Hijos de Quintana
Lactium Bronze: Madurat de Formatgeria Mogent

3.5 Formatges de pasta dura de cabra amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: La Flor de Guara de Formatgeria Quesos de Guara
Lactium Plata: Alegranza de Formatgeria Finca de Uga
Lactium Bronze: El Garet Gran de Formatgeria Mas Garet

3.6 Formatges de pasta dura d’ovella amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: Queso Manchego Artesano de Formatgeria Pago de la Jaraba
Lactium Plata: Pur du Brebis de Fromagerie du Pays d’Aramits
Lactium Bronze: Idiazabal Gordoan de Formatgeria Felix Etxezarreta
Menció Especial per la seva qualitat a: Idiazabal La Leze

4) Categoria Formatges elaborats amb herbacol
Menció especial al formatge Flor de la Dehesa Formatgeria Borfran SLL

5) Categoria Formatges blaus
Menció especial al formatge Blau del Nèt Formatges Camps

6) Categoria Iogurts Artesans
Lactium Or: Iogurt Natural Casa Sibilló
Lactium Plata: Iogurt Natural Germans Comas
Lactium Bronze: Iogurt Natural La Reula

PREMIS ESPECIALS

MILLOR FORMATGE CATALÀ DEL 2013
Formatge Blau del Nèt de Formatges Camps

MILLOR IOGURT CATALÀ DEL 2013
Iogurt Natural Casa Sibilló

Lactium Vic – Mostra de formatges i vins

dijous, 21 març 2013


Aquest cap de setmana 23 i 24 de març té lloc la Fira Lactium a a Vic, una punt de trobada dels productors i elaboradors del món del formatge a nivell nacional i en el qual també lloc el 5è Concurs de Formatges Artesans Lactium.

Dissabte té lloc aquest concurs, dividit en 5 categories (formatges frescos, formatges de pasta tova, formatges de pasta semidura o dura, formatges blaus i iogurts), en què es dona el premi al Millor Formatge Artesà Català 2013 triat d’entre els formatges catalans millor classificats de cada categoria.

El 2009 i 2010 diversos formatges de la formatgeria Mas d’Eroles, a l’Alt Urgell, han estat guardonats en aquest concurs.

D’entre les altres activitats de la fira també destaquem: Degustacions i Mercat de formatges i vins de difrents DO catalanes, on es podrà comprar i degustar aquests productes, Concurs popular de formatges, xerrades, Sopar Maridatge de caves i formatges a càrrec de l’expert en formatges Oriol Urgell, l’enòleg Enric Bartra i la sommelier Meritxell Falguerasi, presentacions de llibres, tallers i música en directe.

Fira Lactium Vic 2013
23 i 24 de març
Entrada gratuïta
9 a 21.30 h
Plaça de la Catedral i altres indrets
Per a més informació: Programa de la Fira

Fira i concurs de formatges a Vic

dijous, 29 març 2012

lactium

El proper divendres 30 de març i fins el diumenge 1 d’abril comença a Vic la 4a edició de la Fira Lactium, una fira on es troben els productors i elaboradors del món del formatge a nivell nacional, amb exposició i venda de formatges.

A més a més tots els amants de formatges, ja siguin d’ovella, de vaca o de cabra, podran degustar-los a la carpa de tast, o en un sopar popular amb formatges i vins.

Hi trobareu entre d’altres els nostres formatges de Mas d’Eroles i Tros de Sort.

Dissabte també hi tindrà lloc el 4t Concurs de Formatges Artesans Lactium, on hi participen més de 150 formatges en 14 categories diferents. Des de formatges frescos fins a formatges blaus competiran per obtenir un Lactium d’Or, Plata o Bronze i la Menció Especial.

Per a més informació consulteu: www.vicfires.cat

Producte del mes: el Formatge Serrat de Corroncui

dijous, 06 octubre 2011

Aquest mes en Màrius Fuertes ens parla del formatge, de la seva elaboració, varietats i com preparar-lo abans de menjar per tal de gaudir-lo plenament.

I aquest mes us oferim un 10% de descompte en el formatge Serrat de Corroncui, un formatge excel·lent de llet crua d’ovella, de la Formatgeria Mas d’Eroles, a l’Alt Urgell,  premiat recentment com a millor formatge català en la tercera edició de la Fira Lactium celebrada a Vic.

El formatge

“El formatge és el producte resultant de la coagulació i, eventualment, fermentació de la llet, ja sigui crua o pasteuritzada. El podem consumir fresc o madurat (curat) i els més habituals als Països Catalans són elaborats amb llet de vaca, cabra i ovella. El quallat de la llet es provoca ja sigui amb enzims gàstrics animals, qualls vegetals com ara l´herbacol o qualls àcids tipus vinagre o suc de llimona.

(més…)

El Formatge Blau del Mas d’Eroles es presenta en societat guanyant un premi de renom

dimarts, 19 octubre 2010

Formatge blau

Concretament el primer premi en la categoria de Formatges Singulars del 16è. Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus, esdeveniment del que ens fèiem ressò la setmana passada atès que el nostre Director, en Jordi Estalella, va formar part del jurat.

Es dóna la circumstància que el creador, director i ànima de la Formatgeria Mas d’Eroles, en Salvador Maura, es va marcar com a fita presentar el formatge en aquest certamen un cop en fa esment a l’entrevista que ens va concedir el passat dia 19 de setembre en el nostre blog. Ens deia: ““encara no el tinc a punt, així que si vosaltres ho anuncieu al vostre blog em veuré obligat a presentar-lo”. Ens satisfà enormement que ho fes!

(més…)

Tastets formarà part del jurat del Concurs de Formatges de La Seu d’Urgell

divendres, 15 octubre 2010

El proper dissabte, en Jordi Estalella, Director de Tastets, formarà part del jurat del Concurs de Formatges que es celebrarà a La Seu d’Urgell en el marc de la 16a. Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, dins la Fira de Sant Ermengol.  Una invitació de l’Ajuntament de la capital de l’Alt Urgell que satisfà molt a Tastets atès que aquesta fira és un dels grans esdeveniments anuals del sector i punt de trobada de bona part dels productors amb els que ja treballa durant tot l’any.

El concurs, obert al públic, es desenvoluparà a partir de les 10,30 hores  del dissabte, a la mateixa carpa on es celebrarà la Fira de Formatges (aparcament del Dr. Peiró), i serà dirigit i conduit pel gastrònom Pep Palau. Podran participar tots aquells formatges artesans de producció pròpia elaborats en qualsevol territori del Pirineus, convenientment  identificats i que puguin classificar-se en alguna de les seccions d’aquest concurs. Hi ha quatre grans categories: formatges no madurats, es a dir frescos amb sal i sense sal; formatges madurats, ja siguin de cabra, vaca o ovella; Tupí o Gaztazarra; i formatges singulars, com per exemple les quallades àcides de vaca o ovella, pastes toves, pells florides, formatges blaus, etc.

Els que vulgueu visitar la Fira sapigueu que estarà oberta des de les 10 a les 22h. el dissabte i des de les 10 i fins a les 21h. diumenge. El lloc de celebració és el Pàrquing del Doctor Peiró de La Seu d’Urgell.

Per a més informació, us facilitem l’opuscle oficial de la Fira

PRODUCTE DEL MES. Clavells de Formatge Ros d’Eroles.

dimarts, 21 setembre 2010

El Ros d’Eroles és un formatge que admet múltiples combinacions i que, gràcies a la seva textura, ens permet presentar-lo a taula amb formes creatives.

Una manera original és fer-ne clavells amb una Girolle, aquest estri que podeu veure a la fotografia. Únicament s’ha de col·locar el formatge sencer sobre una plataforma de fusta, que té un clau al mig que el subjecta, i incorporar a sobre del clau un raspador que ens servirà, un cop el fem girar sobre el formatge, per aconseguir uns vistosos encenalls en forma de clavell.

Per fer-ho encara més saborós, abans de fer el clavell podem untar la superfície del formatge Ros d’Eroles  amb una capa de mel artesana de romaní, confitura de taronja o paté d’olives, així els clavells quedaran ben farcits. També es pot acompanyar amb un bon codonyat i amb un bon vi.

Veureu quin goig de plats!

Unes recomanacions:

El Formatge Ros d’Eroles a la web de Tastets

La Mel Artesana de Romaní, de Mel Muria, a la web de Tastets

Confitura de Taronja de Sóller , de la Cooperativa Agrícola de Sóller Sant Bartomeu, a la web de Tastets

Paté d’olives negres, del Rebost de Casa Pau, a la web de Tastets

Codonyat , de Vallisser, a la web de Tastets