Arxiu per la categoría: ‘Fires gastronòmiques’

El Carnestoltes

dimarts, 05 febrer 2013


El Carnestoltes s’inicia amb el dijous gras o dijous llarder i s’acaba el dimarts següent, amb l’enterrament de la sardina. L’endemà és el dimecres de cendra, que marca l’inici de la quaresma.

El dijous gras era costum fer un àpat extraordinari, abundant en carn de porc, ous, llom, botifarra, etc. Al carrer es començaven a veure les primeres disfresses.

La paraula “Carnestoltes” ve del llatí “Carns toldrem”, que significa “privació de carn” i fa referència al període de quaresma, durant el qual no es pot menjar carn i per tant els dies anteriors s’aprofita per menjar tot el que no es podrà menjar després.

Durant els dies de carnestoltes també era molt típic menjar coca de llardons i llaminadures, a Mallorca es menjaven flaons i a Menorca crespellades, semblants als bunyols empordanesos.

El personatge del Carnestoltes es representava amb pantalons i camisa farcits de palla, un barret al cap i un nas llarg, es penjava d’algun paller i després es passejava pel poble i s’acabava cremant o enterrant.

Algunes de les festes de carnaval més emblemàtiques de Catalunya són el Carnaval de Vilanova i la Geltrú declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, on el dijous gras té lloc una batalla de merengues; el Carnaval de Solsona, on el protagonista és un ruc (de mentida) que es penja del campanar; o el Carnaval de Reus, on té lloc una multitudinària guerra de tomaques.

Festa de la Calçotada a Valls

divendres, 25 gener 2013


Aquest diumenge comença oficialment la temporada de calçots, amb la gran Festa de la Calçotada que se celebra a Valls, tot i que ja fa setmanes que es poden menjar calçots, ja que la seva collita s’ha avançat enguany.

La Festa de la Calçotada de Valls celebra la seva 32 edició, i s’organitzen un munt d’activitats com Demostracions de coure calçots, Concurs de Salsa de la Calçotada, amb demostracions de com es fa la tradicional salsa, Concurs de menjar calçots, amb l’objectiu de conèixer la xifra màxima de degustació de calçots en un temps determinat, Degustació Popular de la Calçotada, també hi haurà graelles per coure la carn, llonganissa, botifarra per a qui ho desitgi, etc.

La temporada de calçots s’allarga fins el mes d’abril i des de Tastets us anirem informant de totes les calçotades populars que se celebren arreu dels Països Catalans, esperem comptar amb la vostra col·laboració!

Més informació de la Festa de la Calçotada a Valls a: www.cambravalls.cat

Font foto: calsots.com

La Garoinada

dimarts, 15 gener 2013


De les garoines, també anomenades garotes, bogamarins a les Illes o eriçons de mar, se’n menja la carn de color taronja que tenen al seu interior, molt saborosa, rica en proteïnes i sals minerals, ja sigui crua o cuinada de diferents maneres.

Entre els mesos de gener i març, que és el moment en què les garoines estan plenes i la seva pesca no perjudica la seva reproducció, es duu a terme una campanya gastronòmica a Palafrugell anomenada la Garoinada.

Del 18 de gener al 17 de març diversos restaurants del municipi ofereixen les preuades garoines o eriçons de mar com a plat principal en els seus menus. També s’organitzen altres activitats i promocions en el marc d’aquesta campanya.

Trobareu més informació a: www.garoinada.cat

Fira Mediterrània de Manresa

dimecres, 07 novembre 2012


Aquest dijous dia 8 comença la 15a edició de la Fira Mediterrània a Manresa, que s’allarga fins diumenge dia 11, on podreu gaudir de música i espectacles d’artistes catalans però també d’altres indrets com Grècia, Líban, Occitània, etc.

Un dels espais principals de la Fira serà la Taverna, situada a la Pl. Sant Domènec, un espai de concert vermut, de cafè concert, de vetllades amables al ritme tranquil dels djs, però molt especialment un espai gastronòmic. Allà hi trobareu l’estand de TastetsBegudes de la terra, on podreu degustar plats i begudes típiques de casa nostra.

A banda de les actuacions que hi haurà dins la taverna, com la del grup De Calaix, el divendres a les 23h, o els grups participants del 5è Concurs Sons, Tastets també organitza les seves pròpies activitats:

Divendres dia 9:
-A les 20.30 h, Tast a cegues de productes gastronòmics.
-A les 00.00 h, Degustació de Rom cremat.

Dissabte dia 10:
-A les 13h, Tast de Cerveses artesanes catalanes.
-D’11 a 13.30 h, Fideuà popular.
-A partir de les 16h, Xocolatada popular.

Diumenge dia 11:
-A les 12h i 13 h, Vermut popular.

Per algunes de les activitats les places són limitades, es pot fer la inscripció a la nostra barra durant la fira.

Per a més informació de les nostres activitats consulteu el nostre programa d’activitats (pdf).

Pàgina web de la Fira Mediterrània: www.firamediterrania.cat

Fira de Calella i l’Alt Maresme

dimarts, 18 setembre 2012

fira de Calella 2012

Des de fa més de 30 anys, Calella celebra la Fira de Calella i l’Alt Maresme, coincidint amb la seva festa major. Enguany, la fira s’organitza sota el lema “Pirineus: cultura, tradició i futur” i vol mostrar les tradicions dels Pirineus en quatre blocs: medi natural, Marca Pirineus i gastronomia.

Així, hi trobareu una mostra de productes, tradicions i cultura catalanes del nord de Catalunya: artesania i oficis tradicionals, artesania alimentaria –tasts de vins, caves, embotits, dolços, etc- , exposicions i mostres; animació, actuacions, concerts i espectacles. A més, durant els dies de la fira es faran degustacions especials de plats típics muntanyencs.

Tastets hi tindrà la seva parada, amb begudes de la terra i productes gastronòmics representatius dels Pirineus.

La Fira de Calella des de sempre ha volgut esdevenir un aparador de tot allò que es fa a la nostra terra i un lloc de trobada i d’intercanvi de cultures.

Tindrà lloc del 21 al 24 de setembre, al Pg. Manuel Puigvert.

Més informació a: www.firadecalella.cat

A Vilanova i la Geltrú és “Temps de Vi”

dijous, 31 maig 2012

temps de vi

Aquest divendres 1 de juny té lloc a Vilanova i la Geltrú la Fira Temps de Vi, un espai que pretén promoure els vins fets a casa nostra, amb presència de vins de la majoria de les Denominacions d’Origen de Catalunya, i que s’allarga fins diumenge 3 de juny.

L’espai firal consta de 6000 metres quadrats, amb una carpa on es faran tastos i maridatges, i un altre espai destinat a actuacions musicals i zones de consum. Al llarg de la plaça de les Neus, la rambla Principal i la plaça de la Vila es podran trobar un total de 38 estands.

Paral·lelament, Temps de Vi comptarà amb un acte estrella: tastos a alta mar. Donada la situació costanera del municipi, es podran fer tastos dalt d’un vaixell.

La fira serà inaugurada aquest divendres a les 6 de la tarda pel prestigiós somelier del restaurant El Bulli, David Seijas.

Per a més informació: www.vilanova.cat

Birrasana 2012

dijous, 26 abril 2012

birrasana

Aquest cap de setmana se celebra la 2a edició del Festival de Cervesa Artesana de Blanes.
En aquest festival es podran degustar més de 150 varietats de cervesa, tant del nostre país com internacionals, acompanyat d’una àmplia oferta gastronòmica i música de dj’s i grups.

Hi haurà un parc infantil per als més petits, i diversos tallers de tast de cervesa.

Per a més informació cliqueu aquí.

Pack de cerveses artesanals catalanes al web de Tastets.

Firabril, fira de la mel i de l’oli

dijous, 19 abril 2012

firabril 2012

El proper cap de setmana 21 i 22 d’abril, té lloc al Perelló, la Firabril, una de les fires més importants de les Terres de l’Ebre, que té els seus orígens al segle XVII.

La població del Perelló és la més important de Catalunya en quant a producció de mel, i els dies de la fira hi haurà més de cent parades amb productors de mel i oli de la comarca.

En aquest certamen, a banda de fer promoció i difusió dels productes típic locals, també s’hi organitzen xerrades tècniques i difusió d’aspectes relacionats amb l’oli i l’apicultura.

Altres activitats que s’hi faran són degustacions populars, concursos, tallers infantils, etc.

Per a més informació visiteu: www.perello.altanet.org

Propietats nutricionals de la mel

L’origen de la Mona de Pasqua

dimarts, 03 abril 2012

mona de Pasqua

De la mà de Joan Amades, autor cabdal que va recollir en diversos volums del seu Costumari català, totes les tradicions i els costums de les terres de llengua catalana, us volem apropar a l’origen i tradició de la Mona.

Antigament, el dia de Pasqua era un dia de gran festa. Després de la quaresma, la Pasqua significava el retorn a l’alegria de viure, el retorn a la llibertat de menjar.

Així, per Pasqua prenia protagonisme tot el menjar que no s’havia pogut menjar durant la quaresma, com per exemple el xai, que era habitual menjar-lo per dinar.

Un altre producte típic de Pasqua són els ous. Aquests es guardaven durant la Quaresma, ja que era pecat consumir-los. Molts pobles d’Europa i també a casa nostra era habitual pintar-los i decorar-los.
Antigament, es creia que els ous que es menjaven durant la Pasqua havien de trencar-se colpejant-los amb un altre; sinó portava mala sort. Així, era habitual en l’àpat familiar trencar els ous amb un altre familiar, d’aquesta manera es creia que s’estrenyien els llaços familiars. D’aquest costum en deriva la dita “haver-se trencat els ous amb algú“, una manera de dir que se li té simpatia a algú.

Una altra tradició estesa en diverses comarques del nostre país, era menjar una truita el dilluns de Pasqua, i com més ous tingués millor, amb cansalada o botifarra a dins.
De la importància que tenia menjar truita i ous en general durant aquesta diada, en dóna testimoni aquest refrany rossellonès:

Pasqua sense truitada
com Nadal sense torronada
Pasqua sense ous,
com Nadal sense torrons.

Els ous també s’incorporaven a les postres, que consistien en una coca amb forma rodona feta a casa, la Mona de Pasqua.
Els padrins acostumaven a regalar-les als seus fillols fins que feien la primera comunió i s’hi posaven tants ous com anys tenia l’infant.
A poc a poc les mones es van anar fent més elaborades i el 1875 ja es té notícia d’una mona amb una figura al mig.

El nom de “mona” es pot explicar pel fet que algunes pastisseries posaven al mig la figura d’un mico. Per altra banda, també podria provenir del món àrab, en què el mot “mona” equival a fer un present o un regal per part d’un servent a un superior, i aquest regal consistia en un queviure o alguna cosa de menjar. Aquest costum es podria haver estès cap a Roma, on aquesta ofrena hauria pres el nom de monus i com que aquesta va adoptar la forma de pastís o de coca el nom es va estendre a la coca que simbolitzava el regal.

Aquest nom i costum va passar cap a casa nostra, on es barregen els ous tradicionals d’aquest moment de l’any amb l’afany de menjar pastisseria com un gest de cristianisme. Així doncs, era habitual a la mona trobar dues tires que formaven una creu (símbol cristià) per subjectar els ous; mitjançant aquest fet es voldria esborrar l’origen pagà d’aquesta tradició.

Font: Costumari Català de Joan Amades

Fira i concurs de formatges a Vic

dijous, 29 març 2012

lactium

El proper divendres 30 de març i fins el diumenge 1 d’abril comença a Vic la 4a edició de la Fira Lactium, una fira on es troben els productors i elaboradors del món del formatge a nivell nacional, amb exposició i venda de formatges.

A més a més tots els amants de formatges, ja siguin d’ovella, de vaca o de cabra, podran degustar-los a la carpa de tast, o en un sopar popular amb formatges i vins.

Hi trobareu entre d’altres els nostres formatges de Mas d’Eroles i Tros de Sort.

Dissabte també hi tindrà lloc el 4t Concurs de Formatges Artesans Lactium, on hi participen més de 150 formatges en 14 categories diferents. Des de formatges frescos fins a formatges blaus competiran per obtenir un Lactium d’Or, Plata o Bronze i la Menció Especial.

Per a més informació consulteu: www.vicfires.cat