Arxiu per la categoría: ‘Fires gastronòmiques’

Fira del Formatge Artesà de Lladó

divendres, 19 setembre 2014

El proper diumenge 21 de setembre té lloc la 19ena edició de la Fira catalana del formatge artesà a Lladó, a l’Alt Empordà. La trobada, que és una de les més importants que es fan a Catalunya, mostra una gran representació dels formatges artesans que es fan al nostre país.

La fira funciona amb el pagament d’un tiquet amb el que es poden fer diferents degustacions i tastar tot tipus de formatges: formatges de cabra, d’ovella i de vaca. També hi trobarem altres artesans alimentaris de qualitat: mel, galetes, embotits, anxoves, xocolates, vi, melmelades, patès, salses i olives, torrons, pa integral, caramels i coques.

A banda, el programa es completa amb espectacles lúdics i culturals: jocs tradicionals per a la mainada, concerts de música, maridatge de vins i formatges a càrrec del celler La Vinyeta, etc.

Una oportunitat també per visitar aquesta població i l’església de Santa Maria i la seva canònica que data del 1089.

Fira del Formatge Artesà
21 de setembre de 2014
Lladó, als voltants de l’església.
Per a més informació: Programa de la Fira

Barcelona Beer Festival

divendres, 11 abril 2014


La tercera edició del Barcelona Beer Festival es durà a terme els dies 11, 12 i 13 d’abril al Museu Marítim de les Drassanes Reials.

Any rere any, l’esdeveniment ha anat creixent, de manera que aquest any el festival es durà a terme d’una manera més àmplia. Entre altres coses, es podran tastar més d’una cinquantena de cerveses artesanes catalanes i moltes més d’importació (per exemple, s’hi presentaran 20 cerveses artesanes de Flandes), en total més de 300 cerveses artesanes.

A banda de les cerveses, també hi haurà estands de menjar on es podrà trobar una àmplia varietat d’acompanyaments per les cerveses seleccionats amb el màxim criteri de qualitat i maridatges sorprenents.

Barcelona Beer Festival 2014
11,12 i 13 d’abril

Museu Marítim de Barcelona. Sala Marqués Comillas
Av. de les Drassanes s/n, 08001 Barcelona
Horari: divendres de les 11:00 a les 23:00 –dissabte de les 11:00 a les 23:00 – Diumenge de les 11:00 a les 21:00
Entrada:7 € ( Got + guia + 2 fitxes)

Per a més informació: www.barcelonabeerfestival.com

Festa del Porc i la Cervesa

dimecres, 18 setembre 2013

Tots els amants dels embotits i de les cerveses artesanes teniu una cita ineludible aquest cap de setmana a Manlleu, que acull la Festa del Porc i la Cervesa, que se celebra anualment en aquesta població d’Osona.

Una de les activitats principals és la matança i rostida del porc en directe, que tindrà lloc el dissabte a la tarda i el diumenge al matí. D’aquesta manera tothom podrà gaudir i descobrir com s’elaboren els embotits i productes derivats.

També hi haurà altres activitats com degustació de productes, un mercat d’embotits i productes de proximitat, tastos de cerveses, espais i activitats per als més menuts, concerts i tallers de cuina, en els que es podrà aprendre a elaborar plats amb porc i les millors cerveses i que comptaran amb la presència, per exemple, del reconegut cuiner Pep Nogué i d’altres cuiners de la comarca.

La cervesa també hi tindrà un paper destacat i s’hi podran degustar i comprar diverses cerveses artesanes fetes a casa nostra, com la Cervesa del Montseny, i d’altres d’importació.

Festa del Porc i la Cervesa 2013
20,21 i 22 de setembre
Plaça Fra Bernadí (Manlleu)
Per a més informació: Programa de la Festa

Resultats del concurs Lactium de Vic 2013

dijous, 04 abril 2013


El passat 23 i 24 de març va tenir lloc el 5è Concurs de Formatges artesans Lactium a Vic. El concurs estava dividit en les següents categories: formatges frescos, formatges de pasta tova, formatges de pasta semidura o dura, formatges blaus i iogurts.

Els guardonats del concurs per aquest 2013 han estat els següents:

1) Categoria Formatges Frescos
Lactium Or: Formatge fresc de cabra, formatgeria Granja Armengol.
Lactium Plata: Mató de vaca 100 grams, formatgeria Granja Armengol.
Lactium Bronze: Mató de vaca 2 Kg, formatgeria Granja Armengol.

2) Categoria Formatges de pasta tova
2.1 Formatges Pasta tova vaca
Menció especial al formatge Gebrat d’Obaga, Formatgeria Mas d’Eroles.

2.2 Formatges de pasta tova de cabra
Lactium Or: Petit Cendrat de Mas Rovira, Formatgeria Mas Rovira.
Lactium Plata: Cuirol al Pebre, Formatgeria Cuirols.
Lactium Bronze: Petit Rodó de Mas Rovira, Formatgeria Mas Rovira.

2.3 Formatges de pasta tova d’ovella
Lactium Or: Puit Blanc de Formatgeria Valette
Lactium Plata: Panical Blanc de Formatgeria Taüll
Lactium Bronze: Puit Rústic de Formatgeria Valette

3) Categoria Formatges de pasta dura
3.1 Formatges de pasta dura de vaca entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or: Don Crisanto de Queixeria Crisanto SAT
Lactium Plata: Ros de Ratafia de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Bronze: Jersey Stratus de Formatgeria Finca de Uga

3.2 Formatges de pasta dura de cabra entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or: Formatge de cabra Betara de Formatges Betara
Lactium Plata:Formatge Cabra Fines Herbes de Formatges Mas Garet
Lactium Bronze: Queso semicurado Doñana de Quesos de Doñana

3.3Formatges de pasta dura d’ovella entre 7 i 60 dies de maduració
Lactium Or:Pla d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Plata: Formatge Vall de Meranges (semicurat) de la Form.Vall de Meranges
Lactium Bronze: Tierno de Guara de Quesos de Guara

3.4 Formatges de pasta dura de vaca amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: Ermesenda d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles
Lactium Plata: Maó de 10 mesos de Formatgeria Hijos de Quintana
Lactium Bronze: Madurat de Formatgeria Mogent

3.5 Formatges de pasta dura de cabra amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: La Flor de Guara de Formatgeria Quesos de Guara
Lactium Plata: Alegranza de Formatgeria Finca de Uga
Lactium Bronze: El Garet Gran de Formatgeria Mas Garet

3.6 Formatges de pasta dura d’ovella amb més de 60 dies de maduració
Lactium Or: Queso Manchego Artesano de Formatgeria Pago de la Jaraba
Lactium Plata: Pur du Brebis de Fromagerie du Pays d’Aramits
Lactium Bronze: Idiazabal Gordoan de Formatgeria Felix Etxezarreta
Menció Especial per la seva qualitat a: Idiazabal La Leze

4) Categoria Formatges elaborats amb herbacol
Menció especial al formatge Flor de la Dehesa Formatgeria Borfran SLL

5) Categoria Formatges blaus
Menció especial al formatge Blau del Nèt Formatges Camps

6) Categoria Iogurts Artesans
Lactium Or: Iogurt Natural Casa Sibilló
Lactium Plata: Iogurt Natural Germans Comas
Lactium Bronze: Iogurt Natural La Reula

PREMIS ESPECIALS

MILLOR FORMATGE CATALÀ DEL 2013
Formatge Blau del Nèt de Formatges Camps

MILLOR IOGURT CATALÀ DEL 2013
Iogurt Natural Casa Sibilló

Lactium Vic – Mostra de formatges i vins

dijous, 21 març 2013


Aquest cap de setmana 23 i 24 de març té lloc la Fira Lactium a a Vic, una punt de trobada dels productors i elaboradors del món del formatge a nivell nacional i en el qual també lloc el 5è Concurs de Formatges Artesans Lactium.

Dissabte té lloc aquest concurs, dividit en 5 categories (formatges frescos, formatges de pasta tova, formatges de pasta semidura o dura, formatges blaus i iogurts), en què es dona el premi al Millor Formatge Artesà Català 2013 triat d’entre els formatges catalans millor classificats de cada categoria.

El 2009 i 2010 diversos formatges de la formatgeria Mas d’Eroles, a l’Alt Urgell, han estat guardonats en aquest concurs.

D’entre les altres activitats de la fira també destaquem: Degustacions i Mercat de formatges i vins de difrents DO catalanes, on es podrà comprar i degustar aquests productes, Concurs popular de formatges, xerrades, Sopar Maridatge de caves i formatges a càrrec de l’expert en formatges Oriol Urgell, l’enòleg Enric Bartra i la sommelier Meritxell Falguerasi, presentacions de llibres, tallers i música en directe.

Fira Lactium Vic 2013
23 i 24 de març
Entrada gratuïta
9 a 21.30 h
Plaça de la Catedral i altres indrets
Per a més informació: Programa de la Fira

Fira de l’Embotit d’Olot

divendres, 15 març 2013


El proper cap de setmana 16 i 17 de març es duu a terme a Olot la 12a Fira de l’Embotit, on durant dos dies s’organitzen activitats relacionades amb la matança del porc a la Garrotxa.

Algunes de les activitats que podreu gaudir són: tast de cerveses i embotits catalans, degustacions gratuïtes d’embotit, botifarrada popular, actuacions castelleres, ball del Porc i del Xai, tast de formatges catalans amb vins de l’Empordà i activitats per a la mainada, entre moltes d’altres.

Enguany, destaca també la participació del formatge idiazábal del País Basc com a convidat i un espai de venda d’olis artesans.

Fira de l’Embotit d’Olot 2013
16 i 17 de març
Passeig d’en Blay (Firal) d’Olot.
Per a més informació: Programa de la Fira

Barcelona Beer Festival

diumenge, 03 març 2013


El proper cap de setmana té lloc la segona edició del festival de cervesa artesana, el Barcelona Beer festival. L’eix principal del festival serà una gran barra de 50 tiradors, on es podran degustar més de 300 cerveses artesanes, tant cerveses del país com convidades de fora.

També hi haurà una àmplia oferta en gastronomia, que es podrà combinar adequadament amb cada tipus de cervesa, promovent així una cultura gastronòmica en que el menjar i la beguda es combinen com un tot.

Hi haurà altres activitats com tastos, conferències i taules rodones, com per exemple un taller de maridatges dirigit per en Toni i n’Edgar del Racó del Cesc, on s’aprendran les possibilitats de la cervesa i els seus maridatges.

El BBF aquest any canvia d’ubicació. Gràcies a l’èxit de l’edició de l’any passat i per donar més possibilitats a tothom de participar-hi, es celebrarà en un espai molt més gran com és la Cúpula del centre comercial de les Arenas.

Barcelona Beer Festival 2013
8,9 i 10 de març

Centre comercial Las Arenas – Pl. Espanya
Horari: divendres de les 14:00 a les 23:00 –dissabte de les 11:00 a les 23:00 – Diumenge de les 11:00 a les 21:00
Preus degustacions (el festival funciona amb una moneda pròpia per l’adquisició de begudes i menjar):
Pack 1: Got + guia + 7 monedes – 10€
Pack 2: 5 monedes – 5€
Pack 3: 10 monedes – 10€

Per a més informació: www.barcelonabeerfestival.com

Festa de la carxofa

dijous, 21 febrer 2013


El proper dissabte 23 de febrer té lloc a Amposta (Montsià) la 18a Festa de la carxofa i fins el 24 de març tindran lloc les Jornades Gastronòmiques de la carxofa.

Durant tot el dia hi haurà diferents activitats com un vermut al mercat municipal i venda de productes de la terra; al pavelló firal, mercadet de productes típics com arròs, vi, oli, estris per fer rostides, formatges, embotits, etc., tast de vins, taller de cuina per a nens, degustació de diversos plats cuinats amb carxofa, etc.

Durant les Jornades Gastronòmiques diferents restaurants d’Amposta ofereixen en el seu menú plats amb la carxofa com un dels elements principals.

Si voleu aprofitar la festa per passar un cap de setmana a Amposta alguns allotjaments de la població ofereixen un descompte.
L’objectiu final de la festa és promocionar un dels productes estrella de la terra i les seves possibilitats gastronòmiques.

Més informació a: www.festadelacarxofa.cat

Fira de la Cervesa

dimecres, 20 febrer 2013


Aquest cap de setmana Arenys de Mar organitza la seva 1a Fira de la Cervesa. En el marc d’aquesta fira, també es presentarà la cervesa artesana La Puntaire d’Arenys.

En total hi haurà 11 parades de cervesa artesana a l’interior de la sala polivalent del C.C. Calisay i 10 parades d’alimentació al pati exterior amb productes com tapes, pizzes, empanades, fruits secs, formatges, embotits o olives per maridar amb la degustació de cerveses.

També hi haurà tallers i actuació de grups en directe.

Lloc: Sala Polivalent del C.C.Calisay.C. Pare Fita, 31 d’Arenys de Mar. L’entrada és gratuïta.

Porgrama de la Fira

Enterrament de la sardina

dimarts, 12 febrer 2013


El dimecres de cendra és el primer dia de la Quaresma, els 40 dies abans de Pasqua, o també és el dia que finalitza el Carnestoltes i s’enterra la sardina. El “dimecres de cendra” fa referència a la cendra imposada als fidels com a signe de purificació, obtinguda a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams de l’any anterior.

L’origen del significat de “l’enterrament de la sardina” es remunta a la darreria del segle passat, quant les famílies sortien aquest dia a berenar a fora i tenien per costum enterrar una sardina coberta per un plat o una cassola en un lloc ben assenyalat perquè l’any següent es pogués trobar. Aquesta sardina sembla ser que es vestia amb faldilles i es lligava d’un pal amb un fil. També era costum trencar alguns dels estris de terrissa o de vidre utilitzats per al berenar i que ja eren vells.

Actualment l’enterrament de la sardina designa en sentit ampli l’enterrament o desaparició del rei carnestoltes, ja que no sempre s’enterra, també es crema. En alguns casos s’enterra el ninot amb una sardina a la boca, potser com una reminiscència de la tradició més antiga.

Font: Costumari català de Joan Amades
Foto: Memòria de barri de la Torrassa