Arxiu per la categoría: ‘Embotits’

Festa del Porc i la Cervesa

dimecres, 18 setembre 2013

Tots els amants dels embotits i de les cerveses artesanes teniu una cita ineludible aquest cap de setmana a Manlleu, que acull la Festa del Porc i la Cervesa, que se celebra anualment en aquesta població d’Osona.

Una de les activitats principals és la matança i rostida del porc en directe, que tindrà lloc el dissabte a la tarda i el diumenge al matí. D’aquesta manera tothom podrà gaudir i descobrir com s’elaboren els embotits i productes derivats.

També hi haurà altres activitats com degustació de productes, un mercat d’embotits i productes de proximitat, tastos de cerveses, espais i activitats per als més menuts, concerts i tallers de cuina, en els que es podrà aprendre a elaborar plats amb porc i les millors cerveses i que comptaran amb la presència, per exemple, del reconegut cuiner Pep Nogué i d’altres cuiners de la comarca.

La cervesa també hi tindrà un paper destacat i s’hi podran degustar i comprar diverses cerveses artesanes fetes a casa nostra, com la Cervesa del Montseny, i d’altres d’importació.

Festa del Porc i la Cervesa 2013
20,21 i 22 de setembre
Plaça Fra Bernadí (Manlleu)
Per a més informació: Programa de la Festa

Fira de l’Embotit d’Olot

divendres, 15 març 2013


El proper cap de setmana 16 i 17 de març es duu a terme a Olot la 12a Fira de l’Embotit, on durant dos dies s’organitzen activitats relacionades amb la matança del porc a la Garrotxa.

Algunes de les activitats que podreu gaudir són: tast de cerveses i embotits catalans, degustacions gratuïtes d’embotit, botifarrada popular, actuacions castelleres, ball del Porc i del Xai, tast de formatges catalans amb vins de l’Empordà i activitats per a la mainada, entre moltes d’altres.

Enguany, destaca també la participació del formatge idiazábal del País Basc com a convidat i un espai de venda d’olis artesans.

Fira de l’Embotit d’Olot 2013
16 i 17 de març
Passeig d’en Blay (Firal) d’Olot.
Per a més informació: Programa de la Fira

Ou al niu

dijous, 27 setembre 2012

ou al niu

Ingredients:
-1 ou.
-1 llesca de sobrassada.
-1 panet de pa de pagès.
-Una mica de mantega.

Obrim el panet tallant només la part superior i deixant una obertura d´aproximadament la meitat del seu diàmetre. En buidem la molla. Al fons hi untem una mica de mantega, hi posem la sobrassada al damunt i finalment l´ou, com si anéssim a fer-lo ferrat.

Escalfem el forn a uns 180º i hi posem el panet obert damunt la safata. La tapa del pa també la untem amb mantega i la deixem al costat perquè es torri una miqueta. Quan la clara de l´ou ja està cuita tenim llest aquest plat tant senzill com divertit.

ou al niu es menja recent fet, trencant bocins del mateix panet que sucarem al rovell de l´ou. Tota una festa per grans i petits que pot solucionar un sopar de dissabte a casa, sense haver de fer massa feina.

L’origen de la sobrassada

divendres, 14 setembre 2012

sobrassada

La sobrassada és un embotit fortament arrelat a Mallorca des del segle XVII. Se sap que des de temps reculats a Sicília es treballava la tècnica sopressa (premsat) en la preparació d´embotits. Sembla una via clara d´origen del mot sobrassada.

Els ingredients per a la seva elaboració són la carn de porc (magre i cansalada) amanida amb pebre bord, pebre bò i sal. El pebre bord és l´ingredient que li dóna la característica i distintiva coloració vermella. Val a dir que aquest component no s´introduí fins al segle XVIII. La trobem amb diferents presentacions tot i que la més comuna és la rissada, amb un període de curació d´entre sis i dotze setmanes i un pes d´uns 800 grams.

Des del 1993 la seva producció està protegida per la Denominació Específica Sobrassada de Mallorca, i l´any 1996 arribà la Indicació Geogràfica Protegida.

Aspectes nutricionals

Com tots els embotits, la sobrassada és un aliment molt energètic degut principalment al seu contingut en greixos, pel que caldrà no abusar-ne sobretot en el cas de les persones amb el colesterol elevat o que vulguin perdre pes. Amb tot, cal indicar que una bona part dels greixos són monoinsaturats.

Per altra banda, conté proteïnes de valor biològic alt i una bona presència de vitamines i minerals, entre altres vitamines A i E, àcid fòlic, sodi, fòsfor, potassi i iode.

Gastronomia

Gastronòmicament la sobrassada pot rebre el mateix tractament que qualsevol altre embotit, amb l´avantatge de la seva textura que també en facilita l´escampat. Si la guardem a la nevera, potser ja llescada, procurarem treure-la una estona abans, sobretot si la volem menjar sense massa preparacions. El simple entrepà pot configurar la recepta més bàsica per a preparar la sobrassada. Sense cap mena de dubte serà un esmorzar o un berenar fantàstics tant per grans com per menuts.

Podem sofisticar una mica aquest estrepà preparant un biquini amb sobrassada i formatge de Maó. I a partir d´aquí, cuina d´alt nivell. Lassanya amb sobrassada i formatge, pastís de patata amb sobrassada, bacallà amb sobrassada i mel,… Per cert, la sobrassada amb mel és una combinació digna de probar, ni que sigui al damunt d´una torrada.

Màrius Fuertes i Mateu

Font imatge flickr

Per Dijous gras, botifarra fins al nas

dijous, 16 febrer 2012

Botifarra Negra

Avui és “dijous gras o llarder“, dia d’inici del Carnaval i dijous anterior al dimecres de cendra. Com moltes de les nostres festes, és una jornada lligada a la gastronomia, sobretot més antigament, ja que era tradició menjar en el dia d’avui botifarra d’ou, blanca o negra, truites, i per postres coca de llardons. Era costum doncs, barrejar carn i ous.

Per exemple a les Illes és habitual farcir les ensaimades i les coques bambes de productes porcins, o barrejar la sobrassada amb codonyat o carabassa.

Hi ha diferents refranys catalans que fan referència a aquesta jornada com per exemple: “Per Dijous Llarder botifarra menjaré” i “Per Dijous Gras, botifarra fins al nas“.

Diferents poblacions celebren actes relacionats amb aquesta jornada.

font imatge flickr

XV Mercat Romà a Guissona

dijous, 14 juliol 2011

Guissona

La proposta per aquest cap de setmana és anar a  Guissona, on aquest dissabte 16 de juliol hi tindrà lloc el XV Mercat Romà.  Guissona retorna al seu passat per esdevenir la ciutat de Iesso. Per una jornada, la vila recupera l’encís d’una ciutat romana farcida d’espais i situacions emblemàtiques de l’antiguitat.

Així doncs, els visitants, podran refrescar-se en unes termes, posar-se al corrent del que passa al fòrum, gaudir d’espectacles de teatre, dansa i música i, fins i tot, decidir la sort d’uns gladiadors o apostar en les curses de quàdrigues, en companyia dels personatges més pintorescs

(més…)

Producte del mes: somalla de Puig Fitó

dilluns, 04 juliol 2011

Somalla Puig Fitó

De la matança del porc, a l´hivern, se´n feien bàsicament embotits cuits, crus i curats, a banda dels pernils. Els curats eren fets amb carn magra, a vegades barrejada amb una mica de cansalada, que s´amania amb sal i pebre negre mòlt per a garantir-ne la conservació. S´embotia amb tripa de diferents diàmetres donant embotits de denominacions diverses i s´assecaven les peces, que sovint es guardaven per consumir-les a ple estiu durant l´època feixuga de les feines de sega. Un d´ells és la somalla o secallona. Avui la matança del porc als masos ha pràcticament desaparegut, però diferents empreses elaboradores mantenen fòrmules ancestrals per continuar oferint embotits de tot tipus, tradicionals a les terres catalanes.

(més…)

Us esperem a Olot!

divendres, 25 febrer 2011

Aquest cap de setmana se celebra la 10a. Edició de la Fira d’Olot, en el Firal de la capital de La Garrotxa. Més de 90 expositors amb una àmplia oferta d’embotit, i d’ altres productes alimentaris, així com un bon programa d’activitats participatives per a tots els gustos i edats: degustacions gratuïtes d’embotit, caminada popular, botifarrada popular, actuacions castelleres i el tradicional “Ball del Porc i del Xai”.

Tastets participarà a la Fira formant part de l’estand de Ratafies Esparreguera. A la botiga hi trobareu licors i aiguardents, però també alguns dels nostres productes dolços més emblemàtics com els Pets de Monja, d’Especialitats Viñas; les diverses varietats de carquinyolis, de Mas Palou; o el nostre Codonyat, de Vallisser.

Aquest cap de setmana heu de pujar a Olot i omplir el rebost de qualitat!

Entrevista amb Damià Nicolau, propietari de Can Not

dimecres, 23 febrer 2011

Damià Nicolau, de Can Not

Volem conèixer més a prop el producte d’aquest mes. De quina millor manera que fer-ho amb l’ajuda del propietari de Can Not, en Damià Nicolau.

-Damià, explica’ns els orígens de la vostra empresa

-En Baltasar i la Micaela, els nostres pares, van començar a treballar l’any 1984 amb l’únic objectiu que la sobrassada feta a casa fos igual que la que es feia, i es fa, a les matances de les cases de pagès. Avui en dia, una nova generació de la família hem preservat aquesta tradició, i aquest repte, i seguim treballant amb el bon consell dels qui en saben més que ningú de sobrassades.

(més…)

Recepta: Cigrons amb sobrassada

dilluns, 14 febrer 2011

Els cigrons amb sobrassada és un dels plats més senzills que es poden arribar a fer, ho veureu ara mateix. El trobareu en molts llocs de les Illes i la seva virtut és, precisament, aquesta: la senzillesa del plat. No necessita més que uns pocs condiments de la millor qualitat per esdevenir un plat de primera.

Què ens cal tenir? Cigrons, Sobrassada artesana de Can Not, ceba i alls. Res més. No farem servir oli perquè aprofitarem el greix de la sobrassada.

Agafarem, en primer lloc, una paella i posarem la Sobrassada artesana de Can Not a coure amb uns alls laminats i una mica de ceba trinxada. Els alls i la ceba s’aniran fent amb el greix de la sobrassada. Quan es comencin a desfer hi afegirem els cigrons ja cuits i deixarem que es barregi tot, remenant i deixant que tot plegat agafi una textura més consistent. I cap a taula, no cal fer res més. Per acompanyar podeu tenir una mica d’arròs blanc, si voleu.

I, sobretot, ja ens direu si us ha agradat!

La sobrassada artesana de Can Not al nostre web