Ja hem estrenat la temporada de les calçotades i els amants d’aquests ceballot han començat a gaudir d’aquest plaer. Però a tot el territori de parla catalana es coneix aquesta delícia socarrada?
És difícil explicar com és un calçot a algú que no n’hagi vist mai cap. És una ceba tendra més llarga? És un all tendre més gruixut? Per què s’anomenen així? D’on són originaris? I com definiríeu el gust? L’única manera de descobrir-ho és tastant-ne.
L’altra gran protagonista de les calçotades és la salsa. Hi ha qui fa servir romesco però d’altres en fan servir una d’específica anomenada “salvitxada“. Però estem parlant de la mateixa salsa? Estan fetes amb els mateixos ingredients? Per cert, és la mateixa salsa que es fa servir a les xatonades? Hi ha moltes opinions diferents però el més important és que la salsa, sigui la que sigui, és la que ens permet mostrar l’habilitat a l’hora de tastar els calçots amb dignitat. Algú ha estat capaç de menjar-ne sense embrutar-se amb el regalim? Qui no acabat amb els dits i part de la cara negres?
Però els calçots són tan sols la primera part del tiberi. Quan ja ens hem quedat ben tips, toca acabar d’omplir la panxa amb el bo i millor de les carns i els embotits de cada zona: xulles, botifarres, llonganisses, xoriços…I tot sucat amb allioli, és clar. És impossible quedar-se amb gana!
Si enguany encara no heu celebrat cap calçotada, encara hi sou a temps. No us perdeu l’oportunitat de compartir un àpat saborós, complert i nostrat visqueu on visqueu!
Bon profit!
Mireia Barquet – Atotallengua.wordpress.com
Tweet |