El palo és una de les begudes alcohòliques més típiques de Mallorca. La seva història està molt lligada a la dels seus ingredients: la genciana i la quina, dues plantes molt amargues. Al començament, tenint en compte aquests ingredients, el licor va ser utilitzat per les propietats medicinals d’abaixar la febre i combatre la malària.
El seu nom prové de “palo quina”, nom amb que es coneixia antigament l’escorça de la quina, planta originària del sud d’Amèrica.
La genciana és una planta originària de les muntanyes del centre i del sud d’Europa. Deu el nom a Gentius, rei d’Il·líria (a l’oest d’Albània) que al segle II aC en va descobrir la propietat d’abaixar la febre. A la seva arrel es troben principis molt amargs, que són els que hi aporten les propietats medicinals. També s’ha utilitzat com a tònic estomacal i com a estimulant de la secreció salival i dels sucs gàstrics.
Cap a finals del segle XIX el palo va evolucionar, afegint-hi productes per edulcorar-lo i fer-lo més agradable de beure, com l’arrop de figues o de raïm. En aquest moment o més endavant es va afegir alcohol, per tal d’allargar la vida del producte i evitar la fermentacio natural.
Així doncs el palo s’obté a partir d’alcohol, sucre, sucre caramelitzat, genciana i quina. El color negre caracteristic que li confereix el caramel de sucre és el que ha donat a peu a la creença popular que aquest suc és fet amb garroves mallorquines.
El Palo de Mallorca se sol prendre com a aperitiu abans de les menjades. El podem beure tot sol, amb o sense gel. Però la manera més estesa arreu de l’illa de Mallorca és combinar-lo amb sifó o aigua amb gas.
Una altre combinat que es pot fer amb el Palo és barrejar-lo amb anís sec, i s’anomena Mesclat.
Font: El Palo de Mallorca una curiosa beguda. Conselleria d’Agricultura i Pesca Illes Balears. 2007
Tweet |
Etiquetes: begudes, begudes espirituoses