Des d’aquest proper dijous 22 d’abril, i fins el dissabte 24, Alcoi celebra la Festa dels Moros i Cristians en honor del seu patró Sant Jordi. Aquest, un dels grans esdeveniments dels Països Catalans, té el seu origen en el 23 d’abril de 1276. En aquesta data, segons expliquen les cròniques, la miraculosa intervenció de Sant Jordi va salvar a Alcoi de l’atac de les tropes de Al-Azraq, cap de la rebel·lió morisca. Des de llavors, Alcoi organitza cada any diferents celebracions religioses i populars en honor del seu salvador.
I des del punt de vista gastronòmic? Sabeu quines són les begudes típiques que no falten mai a la Festa dels Moros i Cristians? El Burret o Plis-plai i la Mentira. Totes dues tenen un denominador comú: estan fetes al barrejar refresc de cola o granissat de llima, segons el cas, amb el popular licor de cafè d’Alcoi: el Cerol. Aquest licor de cafè, amb “Denominació Geogràfica Aperitiu de Cafè”, s’elabora a partir de la maceració de cafè de torrefacció natural en alcohol neutre d’origen agrícola, amb una graduació alcohòlica d’entre 15 i 25%. També anomenat Cafè Licor, és de color terrós fosc, i el seu origen es situa al segle XIX, quan els treballadors de la indústria alcoiana duien a la feina un recipient de llautó amb cafè, on afegien unes gotes d’aiguardent de canya, rom o brandi. En perdre temperatura, aquella beguda prenia un sabor diferent, i amb el temps es començà a consumir per l’aperitiu.
Els que pugueu anar a la Festa no deixeu de provar el Cerol, de ben segur que el trobareu únic. I si no hi podeu anar i el voleu tastar ja sabeu que nosaltres us el portem a taula. Visiteu la nostra web!
Tweet |
Etiquetes: alcoi, festa, País Valencià