Classificació dels caves

28 octubre 2020

cava

 

Els caves catalans poden estar classificats segons 3 categories diferents:

1. DENOMINACIÓ D’ORIGEN CAVA

La Denominació d’Origen Cava protegeix els vins escumósos de qualitat elaborats segons el mètode tradicional del cava del Penedès. Les varietat de raïm recomanades en el reglament són: macabeu, parellada i xarel·lo.

2.  CLÀSSIC PENEDÈS

Segueix el mètode tradicional i ancestral d’elaboració dels millors escumosos. Es caracteritza per 3 punts principals:

Cava 100% ecològic

DO Penedès

100% Reserva (mínim 15 mesos al celler)

3)  CORPINNAT

Marca Col·lectiva de la Unió Europea nascuda el 2019  amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic recol·lectat a mà i vinificat íntegrament a la propietat, amb una criança mínima de 18 mesos al celler.

Són 9, per ara, els cellers adscrits a aquesta marca: el celler Mas Candí, Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torrelló, Can Feixes i Júlia Bernet.

 


Lots i Regals de Nadal 2018

21 novembre 2018

lots-de-nadal

Tastets us torna a posar al vostre abast un nou catàleg de Lots i Regals gastronòmics, ja és el dotzè, per aquest Nadal 2018, presentant més de 75 propostes per oferir als vostres treballadors, col•laboradors, clients, amics i familiars.

Enguany, com a novetat, trobareu Regals gastronòmics per al tió, pensats per als més petits de la casa. Tots els nostres lots estan elaborats amb productes de proximitat, 100% catalans i d’excel•lent qualitat, de petits obradors artesanals i empreses d’economia social.

Treballem amb la voluntat que aquells que rebin alguna de les nostres propostes se sorprenguin amb els nostres productes i puguin gaudir–lo i compartir-lo amb la seva gent. Des de Tastets us oferim diversos avantatges per tal que el vostre Lot de Nadal s’ajusti  al màxim als vostres desitjos:

  • Lots de Nadal a mida (tan per a empreses com per a particulars):  Sinó trobeu aquell regal que  s’adeqüi a les vostres necessitats o voleu fer algun canvi no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.
  • Personalitzem el vostre estoig:  A partir de 70 lots i  sempre que la comanda ens arribi abans del 30 de novembre.
  • 8% de descompte: si ens confirmeu la comanda abans del 30 de novembre.
  • Dedicatòria: Podeu incloure una dedicatòria personalitzada que desitgeu (escrit, imatge corporativa, foto,..)
  • Lliurem els regals a l’adreça final del destinatari, per tal que sigui una sorpresa .

⇒ Per a més informació: www.tastets.cat

⇒ Catàleg de Lots i regals de Nadal 2018 (pdf)


Intoleràncies i al•lèrgies alimentàries, què en sabem?

15 juny 2018

maduixes2

Sempre hem sentit a dir a algú o altre que li costa digerir la fruita, que la llet li fa venir recargolins, que el pa li infla la panxa o que els fruits secs l’envermelleixen i li inflen els llavis.

Les intoleràncies i les al·lèrgies, com tantes altres coses, no són noves, sinó que amb el temps, les investigacions i el coneixement anem posant nom a tot. Si bé és cert que el fet de viure amb la presència de més agents químics que mai al nostre entorn, ens torna més sensibles.

Al·lèrgens
Quina diferència hi ha entre una intolerància i una al·lèrgia?

Per fer-ho fàcil i ràpid, podem dir que una intolerància et permet menjar de tot, malgrat hi hagi algun aliment que et costi més de digerir, però que si la menges en poca quantitat les molèsties ni les notes o poden passar gairebé inadvertides.

Una al·lèrgia, en canvi, és aquella que no et permet la ingesta (de vegades ni el tacte o l’olor) amb determinat aliment.

La diferència principal és que la intolerància es produeix quan un aliment ens irrita el sistema digestiu i aleshores podem notar símptomes com el mal de panxa, mal de cap, suors, marejos… En canvi, l’al·lèrgia s’identifica perquè es dóna quan el cos detecta determinat aliment com a invasor i reacciona amb l’activació de les defenses d’una manera desproporcionada. En aquest cas els símptomes poden variar entre problemes per respirar, opressió a la gola, vòmits, urticària o alteració de la pressió arterial.

Aquest és rànquing d’aliments que més problemes ocasionen:

Fruita. És la que pateix un gruix més important de la gent, s’estima que fins a un 33% de la població.

Cereals. És més freqüent durant els primers anys de vida i en ocasions tendeix a gairebé desaparèixer amb l’edat. En aquest grup hi ha el gluten, que és present en el blat, el sègol, l’ordi i la civada.

Llet. La llet conté lactosa, un component que li dóna aquest gust dolç característic. Un bon gruix de gent no l’accepta.

Fruits secs. El cacauet es el fruit sec que produeix més problemes digestius, també les avellanes, les ametlles i les nous entre altres.

cacauets

És convenient identificar bé quins són els aliments que ens poden fer mal i, segons tinguem una intolerància o una al·lèrgia, reduir-ne el consum o directament suprimir-lo de la nostra dieta. Per això és molt important mirar bé les etiquetes amb el llistat d’ingredients de cada producte.

Per saber-ne més: https://bit.ly/2yaq3iv


Canviem el món des del nostre plat. L’alimentació, sostenible si us plau!

05 juny 2018

productes ecològics

Cada una de les nostres accions té un impacte. Com vestim, com ens movem, com (ens) netegem… Això mateix passa en la manera com ens alimentem. Deixem un rastre, una petjada en tot el que fem.

Amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient la consciència de l’impacte que ocasionem pren especial rellevància, tot i que, per anar bé, convindria que aquesta consciència ens acompanyés a diari.

Compartim amb vosaltres algunes idees senzilles  a tenir en compte per fomentar el consum alimentari responsable:

  • Convé que els productes d’origen vegetal siguin una part bàsica de la nostra alimentació. La producció d’aliments d’origen animal té un impacte mediambiental superior, tant per les necessitats del bestiar com pel procés d’elaboració que se n’ha de fer.
  • Consumeix productes de temporada i de proximitat. Ajudaràs a reduir l’impacte negatiu que ocasiona el transport d’una manera substancial.
    El fet de respectar el cicle vital de qualsevol tipus d’aliment, a més de permetre assaborir-lo en el moment òptim de mida i maduració, també ens aporta més nutrients.
  • Organitza bé els apats per poder planificar la compra. D’aquesta manera evitaràs comprar de manera excessiva i malbaratar aliments.
  • Compra a granel per evitar els envasos sempre que sigui possible. En aliments en què l’envàs sigui necessari, tingues en compte els que fan un ús més responsable de l’embolcall.
  • Si et sobra menjar, opta per fer-ne conserves, congelar-lo per poder-lo consumir més endavant.
  • Para atenció a les etiquetes que certifiquen les qualitats de cada aliment per conèixer-ne l’orígen i la seva traça ecològica.

Consumir de manera conscient és el primer pas per respectar el nostre entorn i, alhora, la nostra salut també ho agrairà i molt! Fas el canvi?


Botifarra dolça amb poma

13 febrer 2018

botifarra

La botifarra dolça és una recepta típica de les comarques gironines, i la seva característica principal és que es tracta d’un embotit curat amb sucre, deixat reposar durant una setmana o quinze dies. Antigament, durant la matança del porc, era un dels embotits que s’elaborava a les cases de pagès de l’Empordà. No existia una única recepta així que la fòrmula variava en funció de cada casa.

La botifarra dolça pot menjar-se sola o acompanyant altres aliments, com la poma, formant una gran combinació. En aquesta recepta utilitzarem botifarres crues i el sucre l’afegirem en el suc.

Ingredients:
-4 botifarres crues
-3 pomes
-1 branca de canyella, opcional
-1 pela de llimona
-Garnatxa o moscatell
-Sucre
-Sal i oli
-Aigua

Elaboració:
En una cassola poseu oli, la branca de canyella, la pela de llimona, sucre, una mica de garnatxa i aigua. Quan el sucre s’hagi desfet poseu les botifarres i deixem coure 10 minuts. A mitja cocció afegiu-hi les pomes tallades a grills i ho deixeu coure conjuntament una altra estona fins que les pomes s’hagin estovat i el suc hagi espessit. Deixeu reposar.
Es pot servir acompanyat amb unes llesques torrades de pa.

Maridatge:
Ja que es tracta d’una recepta gironina podem maridar-la amb un vi DO Empordà com per exemple el vi Puntiapart del Celler La Vinyeta que elabora els seus vins amb un sistema de producció integrada.

Bon profit!


La Clotxa de la Terra Alta

10 desembre 2017

clotxa

Clotxa, segons el diccionari normatiu és una closca o bé un clot de poca profunditat.
Doncs bé, lliga perfectament amb la Clotxa de les Terres de l’Ebre, un menjar típic de l’hivern lligat a la tradició rural i a la collita de les olives.

Es tracta d’un pa o mig pa rodó buidat de la seva molla i farcit de nou amb tomatons i alls (tomacons) escalivats, olives negres cuites a la brasa i unes bones arengades passades per la brasa.
És el nostre kebab català sense dubte!

Per fer una ració individual necessitarem:
-2 tomatons de penjar
-3-4 olives negres
-2-3 grans d’all
-1 arengada
-Un bon raig d’oli oliva verge extra

Una vegada ho tenim tot cuit a la brasa, buidem el pa rodó o mig pa de la seva molla. Hi posem els tomatons escalivats dintre el forat. Després hi posem els alls i les olives sense el pinyol. Desfem a encenalls l’arengada.

Ara tenim dues opcions:

1) Posem oli a raig fins a cobrir els elements i tapem el forat amb la molla que hem extret.

2) Desfem la meitat de la molla en petites engrunes de pa i ho barrejem tot dintre el pa rodó. Afegim oli a raig ben abundant, la tradició diu que ha de regalimar l’oli pel colze mentre ens la mengem!

Hi ha clotxes diferents arreu de les Terres de l’Ebre, amb botifarra, veganes,etc. Imaginació al poder!

S’ha d’acompanyar lògicament amb un bon vi de la Terra Alta. A Tastets us recomanem el Mas d’En Pol Barrica del Celler Clua, un negre passat en bota amb un cupatge de garnatxa, sirà, merlot i cabernet sauvignon.

Gaudi-la! O tal com diuen a les Terres de l’Ebre: xaleu-la!


Lots i Regals de Nadal 2017

13 novembre 2017

lots-de-nadal
Un any més, us presentem el nostre Catàleg de Lots i regals de Nadal 2017.Tots els nostres Lots de Nadal estan formats per productes elaborats artesanalment per productors qualificats i són de proximitat, tots elaborats als Països Catalans. El nostre comitè de tast format per experts gastronòmics s’encarrega de seleccionar els millors productes de la nostra terra.

Si en el catàleg no trobeu cap lot que s’ajusti a les vostres necessitats i voleu fer algun canvi de producte, embalatge o afegir algun obsequi dins del regal, podeu trucar-nos o fer-nos arribar les vostres necessitats a través d’aquesta pàgina on trobareu un formulari. Els nostres Lots de Nadal estan destinats tan a particulars com a empreses.

Si sou una empresa us oferim diferents avantatges com per exemple l’opció de personalització creativa i original dels embalatges. Aquesta opció és a partir de 70 lots. D’aquesta manera potencieu la imatge corporativa de la vostra empresa.També podeu posar una dedicatòria o missatge que vosaltres escolliu.

Us oferim més de 40 propostes de regals d’empresa. Esperem que us agradin


Pa de pessic amb castanyes

31 octubre 2017

pa-de-pessic
Ingredients:
6 ous
250g de castanyes pelades
75g de mantega a temperatura ambient
250g de sucre
150g de maizena
1/2l de llet
1 pessic de sal
1 cullerada de llevat

Elaboració:
1.-Comencem coent les castanyes amb la llet (prèviament pelades), amb una mica de sal, durant mitja hora o fins que estiguin ben tendres. Triturem les castanyes amb la llet (deixant alguns trossos més grans, sense triturar-les completament) i reservem.
2.-En un bol, batem els ous, afegint-los d’un en un. Afegim el sucre i seguim batent fins que la barreja quedi una mica escumosa.
3.-Unim la crema de les castanyes, la maizena, la mantega i el llevat amb els ous i el sucre. Remenem bé i ho aboquem en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn.
4.- Ho posem al forn (prèviament preescalfat) 170º durant 45 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net. Deixar refredar i treure del motllo.
5.- Podem decorar-lo amb cacau en pols per damunt i alguna castanya sencera.

Font foto: Flickr


Regals gastronòmics

10 abril 2017

lot
Aquest 2017 volem fer un gir a la nostra botiga online ampliant el ventall de Regals gastronòmics. Així, de cara a Sant Jordi trobareu diferents Seleccions gastronòmiques adreçades a particulars que inclouen, entre d’altres, una rosa de galeta del Rosal i un llibre, per obsequiar la vostra parella, amics o familiars en aquesta diada tan assenyalada.

A més, també oferim Packs especials per empreses, amb la rosa de galeta+catànies per sorprendre els vostres treballadors, clients, col·laboradors, amics…

A banda, aquest any també hem reiniciat un cicle de Tasts a Vilaweb. Aquests tasts fan un recorregut per la nostra gastronomia i el país aprofitant-se de la varietat culinària que ens ofereix. Es degustaran productes típics i ens endinsarem en el món dels vins, les ratafies i les cerveses. Aquests tasts també podeu comprar-los a través del nostre web i regalar-los a qui desitgeu.

Tots els tasts s’impartiran a les instal·lacions de Vilaweb (carrer Ferlandina, 43 de Barcelona) de la mà de Cristina Torras, sommellier i experta gastronòmica.
El proper tast tindrà lloc el 27 d’abril amb l’inici del Monogràfic de Tast de Vins (1a jornada). Altres tasts que s’impartiran són: Tast de Ratafies, el 31 de maig i un Tast de Cerveses, el 14 de juny.


Nova DOP Oliva de Mallorca

13 març 2017

oliva-mallorca
La Comissió Europea va inscriure el passat dimecres 5 de març l’Oliva de Mallorca / Oliva Mallorquina / Aceituna de Mallorca / Aceituna Mallorquina en el registre comunitari de denominacions d’origen protegides. Aquest és el darrer pas per al reconeixement oficial de l’oliva autòctona mallorquina que es comercialitza com a oliva de taula verda, verda trencada o negra natural. El Govern de les Illes Balears ha agilitzat els tràmits per aconseguir el reconeixement oficial d’aquesta nova DOP promoguda l’any 2012 a petició de la Cooperativa Agrícola de Sóller.

Les olives collides en la darrera campanya ja sortiran al mercat amb el segell de la nova DOP que empara les olives de taula procedents d’oliveres empeltades en ullastres, majoritàriament conreades en terrasses, fermentades parcialment en salmorra i envasades en recipients de pes net inferior als vuit quilos. Segons el Reglament del Consell Regulador, les olives de Mallorca es poden presentar com a verdes senceres, si es cullen entre principis de setembre i la primera de novembre; verdes trencades, si es cullen en el mateix període però es trenquen amb corrons i s’envasen trempades amb fonoll i pebre de cirereta, originaris de Mallorca, i negres naturals, si es cullen més madures, entre la segona quinzena de desembre i el final de febrer, i es presenten trempades amb Oli de Mallorca.

Actualment, a Mallorca es cullen unes 2.300 tones d’olives cada any, el 97 % de les quals es destinen a tafones per ser transformades en oli i el 3 % restant, entre 60 i 80 tones, es destinen a la venda directa com a Olives de Mallorca, majoritàriament trencades (80 %).

El cultiu de l’olivera a Mallorca, un dels més tradicionals a l’illa, es remunta a l’època preromana. L’estudi d’ADN de l’olivera mallorquina, elaborat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern de les Illes balears l’any 2011, demostrà que es tracta d’una varietat autòctona de les més antigues, diferenciada de l’empeltre d’Aragó, amb qualitats organolèptiques pròpies atribuïbles al medi geogràfic. L’oliva mallorquina té una amargor característica, deguda a un contingut de polifenols més elevat que la mitjana de la resta d’olives del mercat, i deixa una particular sensació d’untuositat a la boca, que es deu a l’elevat nivell d’àcids grassos insaturats. La de Mallorca és la segona oliva d’Espanya amb DO després del reconeixement l’any passat de l’oliva aloreña de Màlaga.

Font: Cooperativa Agrícola de Sóller